Kultūras ziņas

Deviņas galvas Mākslas akadēmijā

Kultūras ziņas

Daiļa Rožlapas mīla

Tatjanas Tolstajas nepazīstamā Latvija

Latvijā viesojas populārā krievu rakstniece Tatjana Tolstaja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijā viesojas populārā Krievijas rakstniece Tatjana Tolstaja. Mūsu publikai viņas darbi vairāk ir pazīstami ar Jaunā Rīgas teātra (JRT) iestudējumu "Soņa". 2. februārī Rīgā un 3. februārī Ventspilī Tatjana Tolstoja tiksies ar savu darbu cienītājiem

"Kad man pateica, ka [Alvis] Hermanis iestudēs "Soņu", mani, kā ierasts, pārņēma pilnīgas šausmas. Bet pēc tam man paskaidroja, kā iestudēs stāstu, ka oriģinālais teksts tiks lasīts un izspēlēts. Tad es padomāju: kad jau, tad jau. Lai cik tas arī neizklausītos dīvaini, izrādi skatījos mazā Itālijas pilsētā Udīnē. Un man ļoti patika," atzīst rakstniece.

"Soņas" un daudzu citu literāru darbu autore par savu stāstu iedzīvināšanu citos medijos vienmēr ir skeptiska. Izņemot vienu no populārākajiem romāniem “Kysj”, pārsvarā viņas literatūra esot liriski un intīmi vēstījumi lasītājiem.

"Tagad man ir iznākušas piecas grāmatas. Ja neskaita “Kysj”, tad visas no tām sastāv no tādām mini, mini, novelēm, kas pārsvarā rakstītas pirmajā personā. Jo kas gan var būt patiesāks par mani pašu? Ja es šo domu gājumu uzticēšu vēl kādai trešajai personai, tad radīšu papildu šķērsli starp sevi un lasītāju," saka rakstniece Tatjana Tolstaja, norādot,  "nekad nezinu savu lasītāju, turklāt tik attālinātu kā šeit".

"Es pilnīgi nenojaušu, cik viņi ir zinoši mūsdienu krievu literatūrā," uzsver rakstniece. "Piemēram, Londonā uz tikšanos atnāk bagātnieki, kas no Krievijas aizbēguši no nodokļu vai citādām vajāšanām. Tā kā viņi ir bagāti, viņi pasūta dažādas izklaides. Lūk, atbrauc rakstnieks, uz viņu skatās no augšas. Jo rakstnieks ir tas, kurš izklaidē. Aktieris, mūziķis – tas ir apkalpojošais personāls."

"Es nezinu, cik atrauti viens no otra ir krievu cilvēki šeit un Krievijā. Bet, pirmkārt, visi cilvēki ir brāļi, tādēļ aprunāties var ar ikvienu. Ar retiem izņēmumiem. Otrkārt, mēs visi esam eiropieši. Maskava un Pēterburga noteikti ir eiropieši. Kaut arī ar tādu nelielu dvēselisku šķībacainību. Bet kā ir šeit, nezinu," saka Tolstaja.

Pēdējo reizi rakstniece Latvijā viesojās pirms deviņiem gadiem. Šovakar tikšanās ar lasītājiem notiks Rīgā, bet rīt Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti