Kultūras ziņas

Stīvena Vilksa "Ceļojošie ēzeļi" piestāj galerijā "Māksla XO"

Kultūras ziņas

Eslingenas Dziesmu svētkiem – 75

Latvija – Frankfurtes grāmatu tirgus viesa kandidāts

Latvija Frankfurtes grāmatu tirgus fokusā? Tirgus pārstāvji iepazīst mūsu valsts kultūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Frankfurtes grāmatu tirgus ir viens no lielākajiem un prestižākajiem pasaulē. Ik gadu tajā īpaša uzmanība tiek pievērsta kādai atsevišķai valstij, izceļot tās literatūru, mākslu un citas kultūras jomas. Šobrīd Latvijā ir ieradusies Frankfurtes grāmatu tirgus rīkotāju delegācija, lai lemtu, vai 2026. gadā šo godu varētu ieņemt arī mūsu valsts.

Vācijas pilsētā Frankfurtē notiekošais grāmatu tirgus ik gadu pulcina ap septiņiem tūkstošiem dalībnieku un nepilniem 300 tūkstošiem apmeklētāju. Tas ir viens no lielākajiem grāmatniecības notikumiem pasaulē, kā arī nozīmīga platforma kultūras apmaiņai.  

Ik gadu Frankfurtes grāmatu tirgus ietvaros īpašā godā tiek celta kāda valsts un tās kultūra. Šogad tā ir Spānija. Un pēc platformas "Latvian Literature" pieteikuma tiek izskatīta iespēja, ka tāds statuss 2026. gadā varētu tikt piešķirts arī Latvijai. Tieši tādēļ pašlaik Rīgā viesojas delegācija no Frankfurtes.

Frankfurtes grāmatu tirgus direktors Jirgens Boss skaidro: "Frankfurtes grāmatu tirgum ir svarīgi atrast pārsteigumus grāmatu izdošanas industrijā. Šajā ziņā Frankfurte ir viena no svarīgākajām vietām pasaulē. Bet tāpat ir svarīgi pārsteigt Vācijas auditoriju. Pārsteigt ar negaidīto. Piemēram, man bija pārsteigums, cik šeit ir daudz dzejnieku un dzejas. Pie mums Vācijā vairs tā nav. Otrkārt – šeit ir ļoti daudz dziesmu. Un tas ir kas īpašs."

Tāpat Frankfurtes grāmatu tirgus vadība tikās ar Latvijas mākslas, kino un citu kultūras nozaru pārstāvjiem. Jo īpašā viesa statuss nenozīmē iepazīstināt tikai ar valsts grāmatniecību.

Līdzās Latvijai uz 2026. gada Frankfurtes grāmatu tirgus īpašā viesa statusu pretendē vēl četras valstis. Kura no tām tiks izraudzīta, pasākuma rīkotāji paziņos šī gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti