Latviešu valodā iznācis Endrū Millera romāns «Tīrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Jāņa Rozes apgādā” iznācis britu rakstnieka Endrū Millera romāns “Tīrs”, kas vēsta par pirmsrevolūcijas Parīzi un jauna inženiera centieniem paveikt gandrīz neiespējamo – vietā, kur iepriekš valdījusi nāve, radīt pievilcīgu laukumu strauji augošās pilsētas vajadzībām.

Romāns "Tīrs" novērtēts kā “pārliecinošs” (Sunday Telegraph), “žilbinošs” (The Guardian) un 2011. gadā saņēmis prestižo "Costa Book Award" literāro balvu romānu kategorijā un titulu "Costa Book of the Year".

Par rakstnieka Endrū Millera darbiem kritiķi mēdz teikt, ka “vārdi tajos smaržo un elpo”. Latviešu lasītāji par to iepriekš ir varējuši pārliecināties, iepazīstot rakstnieka populāro darbu “Iemīlējies Kazanova”. Līdzīgu valodas krāšņumu var baudīt nupat latviski izdotajā romānā “Tīrs”, kur Parīzes sadzīves ainas uzburtas pārsteidzoši detalizēti. Romānu no angļu valodas tulkojusi Māra Poļakova.

Grāmata vēsta par neaizmirstamu gadu jaunā, ambiciozā inženiera Žana Batista dzīvē – tas ir izaicinājuma, mīlestības un pārvērtību piesātināts laiks. Speciālists saņem ministra uzdevumu senas kapsētas vietā ierīkot “piemīlīgu vietu”, kas nebojātu gaisu un pilsētnieku labsajūtu. Ķeroties klāt šim kutelīgajam pienākumam, līdzīgi kā miegā iztrūcināti sikspārņi, mostas kaislības vietējo iedzīvotāju vidū, un inženieris iemanto gan draugus, gan atriebtkārus ienaidniekus.

Sekojot galvenā varoņa trauksmainajām gaitām, lasītājs nokļūst gan Versaļas pilī un Odeonā, gan piedzīvo baisus un vienlaikus intriģējošus brīžus Svēto Nevainīgo kapsētas kaulnīcās. Varam būt liecinieki sarežģītu un riskantu lēmumu pieņemšanai, kas kopā ar niansēti raksturoto vidi lasītāju ievilina patiesi aizraujošā drāmā. Lai gan romānā šī tēma nav uzsvērta, tajā skaidri jaušamas franču pirmsrevolūcijas vēsmas un sajūta, ka gaidāms kas izšķirošs. Uz vēsturiski dokumentāliem motīviem balstītais sižets rosina jautājumus, vai esam tiesīgi aizslaucīt pagātni progresa vārdā un kas ir vai nav cilvēcīgi pieņemams.

Romāna gaisotnē palīdz iejusties grāmatas mākslinieka Tomasa Folka izvēlētās senās gravīras.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti