Labrīt

Divu bērnu mamma: lai atrastu laiku darbam un ģimenei ir jāsakārto prioritātes

Labrīt

Pēc pārdošanas Aizputes novada Cīravas pils stāvoklis turpina pasliktināties

Egils Plaudis. Dzejoļu krājums "Pelnu deja"

Latviešu romantiķis starp sapņu pasauli un realitāti: Egils Plaudis «Pelnu deja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ir tādi autori, kuriem izdodas saskatīt smalkumu ikdienišķās lietās un tikpat smalki un ikdienišķi padarīt šo subjektīvo redzējumu pieejamu lasītājiem. Viens no šādiem autoriem ir dzejnieks Egils Plaudis (1931–1987), kura radošās darbības bagātākais posms iesākas ar 20. gadsimta 60. gadiem.

Viņa dzeja veidota pēc romantisma literatūras principa, aprakstot pārmaiņus realitāti un sapņu pasauli. Šīs pārejas ir atraisītas, pat azartiskas, savukārt autora pēdējos krājumos liela nozīme ir pašironijai, groteskai un komikai. Egila Plauža devītais un pēdējais dzejoļu krājums “Pelnu deja” iznācis 1987. gadā.

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Plaudis bijis laikraksta “Rīgas Balss” literārais līdzstrādnieks, un kopumā Plauža dzīves laikā publicēti deviņi dzejoļu krājumi: "Padebeši" (1967), "Zaļā krēsla" (1970), "Sāp pavasaris" (1971), "Zili sili zigu zagu augs" (1974), "Izkal putnu" (1978), "Zvani" (1980), "Sudraba māsa, melnā māsa" (1981, izlase), "Lietuvēna spēle" (1984), "Pelnu deja" (1987).

Pēc nāves izdota mīlas lirikas izlase "Pašu mājas princesei" (1997) un agrāk nepublicēto dzejoļu krājums "Ripo mēness mandarīns" (2001). Rakstījis arī prozu, atdzejojis Pablo Nerudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti