Latviešu grāmatniecības vēsturi apkopo interneta vietnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latviešu grāmatniecības vēsturei zīmīgā datumā, 8. novembrī, tiek atvērta un ikvienam kļūst pieejama jauna mājas lapa gramatai500.lv, kurā var iepazīties ar notikumiem un jaunumiem, kas saistīti ar grāmatniecības piecsimtgadi notikumu ciklā "Latviešu grāmatai 500". Programmu veido Latvijas Nacionālās bibliotēka (LNB) un "Latviešu grāmatai 500" partneri. "Latviešu grāmatai 500" idejas autors ir LNB direktors Andris Vilks un patrons ir Valsts prezidents Egils Levits, informēja LNB pārstāvji.

Apjomīgā piecu gadu programmā (2021–2025) izcelti procesi, kas reiz iekustināja latviešu rakstītā un iespiestā vārda izplatību. Notikumu cikla ietvaros tiek piedāvāti grāmatniecībai un valodas attīstībai veltīti pasākumi un notikumi – izstādes, grāmatas, lekcijas, konferences un koncerti, kas viss apkopots mājaslapā.

Ikviens ir aicināts iesaistīties  "Latviešu grāmatai 500" norišu tapšanā, rakstot pieteikumu mājaslapas sadaļā "Pieteikties". Pieteikums var būt saistīts ar grāmatniecības, literatūras, valodas vēsturi, personībām, kuru devums šajā laukā bijis nozīmīgs, kā arī ar vietām, kur risinājušies nozīmīgi notikumi. Idejas autors var būt privātpersona, domubiedru kopa vai institūcija.

Par 8. novembri pirms nepilniem 500 gadiem pastāstīja vēsturnieks, LNB vadošais pētnieks Gustavs Strenga: "Pašā reformācijas karstumā 1525. gada novembrī Lībekas domkungs Johans Brandess savā diārijā ierakstīja, ka Lībekas rāte ir konfiscējusi mucas ar luterāņu grāmatām, kuru vidū ir arī  teksti latviešu valodā. Tālāk rakstīts, ka Lībekas rāte vēlējās grāmatas, kuras kāds tirgotājs grasījās vest uz Rīgu, sadedzināt tirgus laukumā." Pirmie iespiestie teksti latviešu valodā nav saglabājušies.

Mājas lapas gramatai500.lv tekstus rakstījuši rakstnieks Osvalds Zebris un literatūrzinātnieks, LNB vadošais pētnieks Pauls Daija, dizainu veidojušas LNB Izstāžu centra dizaineres Madara Lesīte-Volmane un Anete Krūmiņa, projektu vada LNB Komunikācijas departamenta direktore Ieva Gundare un Pētniecības un interpretācijas centra vadītāja Maija Treile.

Notikumu cikla "Latviešu grāmatai 500" programmu atbalsta LR Kultūras ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti