Latviešu dzeja literatūras festivālā Ūmeo iedvesmo māksliniekus jaunradei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Zviedrijas ziemeļu pilsēta Ūmeo līdzās Rīgai šogad ir otra Eiropas kultūras galvaspilsēta. Marta vidū tur notikušajā starptautiskajā literatūras festivālā „Litfest” latviešu dzeju klausītājiem prezentēja Juris Kronbergs, Guntars Godiņš un Liāna Langa. Zviedru klausītāji latviešu dzejas lasījumus uztvēruši ar atsaucību un atzinuši to radošo ietekmi, intervijā Latvijas Radio pastāstīja dzejniece Liāna Langa.

Starptautiskajā literatūras festivālā “Litfest” šogad piedalījās aptuveni 150 dalībnieki no 20 valstīm. Trīs dienu laikā norisinājās dažādas lekcijas, diskusijas, semināri, meistardarbnīcas un literatūras lasījumi, kas pulcēja ne vien daudzus dalībniekus, bet arī lielu skaitu ieinteresētu lasītāju un klausītāju. Festivāla zvaigžņu vidū bija ēģiptiešu rakstniece un feminisma kustības aktīviste Navala el Saadavi un Latvijā labi pazīstamā somu prozaiķe Sofija Oksanena.

Latviešu dzejnieku piedalīšanos literatūras festivālā sekmēja dzejnieka Jura Kronberga aktīvā interese un sadarbības piedāvājums festivāla rīkotājiem. Līdzās Langas un Godiņa dzejas lasījumiem klausītājiem skanēja arī teatrāli iestudētie zviedru dzejnieku Soljas Krapū un Tora Lundmarka lasījumi.

“Mēs rakstām atšķirīgu dzeju - daudz filosofiskāku, vairāk strādājam ar pašu valodu, pētām valodas iespējas. Latvijā joprojām vairāk ir ideju dzeja, kas netiecas tiešā veidā izdabāt klausītājam,” skaidroja Liāna Langa.

Ziedru publika latviešu dzejnieku darbus uzņēma ar interesi.

“Pēc pasākuma klāt nāca zviedru mākslinieki un teica, ka latviešu dzeja esot pārsteidzoši vizuāla, tajā klausoties, acu priekšā mainās ainas un bildes. Latviešu dzeja iedvesmo radīt jaunas gleznas, fotogrāfijas, mākslas darbus,” dalījās dzejniece. 

Mājupceļā no Ūmeo Liāna Langa un Juris Kronbergs Stokholmā tikās ar Zviedrijas latviešiem - pasākuma laikā norisinājās dzejas lasījumi un sarunas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti