Dienas ziņas

Studenti palaiž stratosfērā zondi

Dienas ziņas

"Valmieras stikla šķiedra" atver ražotni ASV

Latgalē aizrit "Plašā apvāršņa konkurss"

Latgalē aizrit «Plašā Apvāršņa konkurss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurss par Latvijas literātiem un valodniekiem šogad Balvos aizrit Raiņa un Aspazijas jubilejas zīmē. Latgales novada skolēni “Plašā apvāršņa konkursā” tikās ar rakstniekiem un kultūras jomas pārstāvjiem un salīdzināja savas zināšanas par Raiņa un Aspazijas darbiem.  

28 radoši un aktīvi skolēni no Latgales novada skolām pulcējās Balvos, lai Latgales reģiona noslēguma pasākumā “Plašā apvāršņa konkurss” gūtu priekšstatu par Raiņa un Aspazijas dzīvi, daiļradi un idejām, apzinātos Raiņa un Aspazijas nozīmi Latvijas literatūrā un valodniecībā, kā arī ieklausītos rakstnieku viedoklī par to, cik interesanta mēdz būt grāmatu lasīšana.

Rakstniece, žūrijas locekle Inese Zandere uzver, ka  “vienmēr ir bijuši bērni, kas lasa un, kas nelasa, bet nav ko vaimanāt, ka nelasa, vajag kaut ko darīt kopā ar bērniem”.

Skolēni atzīmē, ka, gatavojoties konkursam, izjutuši īpašu prieku izzināt Latvijas vēstures, literatūras un kultūras mantojuma daudzveidību, un, pēc viņu domām, panākumu atslēgu konkursā veido tieši lasīšanas pieredze.

Bērni un jaunieši konkursā risināja arī dažādus atjautības un zināšanu pārbaudes uzdevumus. Piemēram, centās atšifrēt nākotnes latviešu vārdus, kurus mūsu ikdienā Rainis un Aspazija ieviesa ar lugu starpniecību.

Skolēni novērtēja uzdevumu sarežģītības pakāpi un bija gandarīti, ka, tos veicot, varēja attīstīt radošo un analītisko domāšanu un izmantot zināšanas ne tikai par literatūru un valodu, bet arī par ģeogrāfiju un vēsturi.

“Mani noteikti uzrunāja viss, jo uzzināt vairāk par tādiem dižgariem kā Rainis un Aspazija noteikti ir interesanti,” atzīst Rudzātu vidusskolas skolēns Dāvids Rubens.

Raiņa un Aspazijas jubilejas gada ietvaros Balvos arī turpmāk notiks dažādi pasākumi: bibliotēku nakts un Lektorijs Ziemeļlatgales kultūras un izglītības darbiniekiem. Bet nākamais reģionālais Plašā apvāršņa konkurss gaidāms 14. aprīlī Bauskā.

Konkursu, atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150. jubileju, rīko Latvijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti