LaLiGaBas žūrija: Dzejas kategorijā šogad bija ļoti spēcīga konkurence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Literatūras gada balvas (LaLiGaBa) žūrijas pārstāvji Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” atzīst, ka dzejas kategorijā bijusi ļoti liela konkurence, tāpēc, piemēram, biedrības „Orbīta” pērn izdotie krievu dzejas krājumi palikuši ārpus nominēto četrinieka. Žūrija gan nenoliedz, joprojām turpinās strīdi par Latvijas krievu rakstnieku izdevumu piederību LaLiGaBai.

„Man šķita zīmīgi tas, ka aina, kas paveras, vērtējot pagājušā gada izdotās grāmatas, ne vienmēr ir gluži pilnīga, un tā ir atkarīga no izdevēju aktivitātes,” norāda žūrijas pārstāvis Ilmārs Šlāpins. „Varēja just, ka ir šāda tāda grāmata, kas palikusi ārpus iesniegto skaita.”

Ieva Kolmane skaidro, ka ir bijuši gadījumi, kad žūrija pirms iesniegšanas noslēguma sūtījusi vēstuli izdevējiem, rosinot iesniegt konkrēto grāmatu Literatūras gada balvai.

Dzejā šis gads bija ļoti bagāts,” uzskata Arvis Viguls, stāstot, ka bez četrām balvai nominētajām grāmatām ir virkne grāmatu, kuras nomināciju būtu pelnījušas.

Arī Kolmane piekrīt, ka gads literatūrā bijis bagāts, taču tas neesot pirmais šāds gads.

Kopš tā saucamajiem krīzes laikiem ir pilnīgi objektīvi vairojies nosaukumu skaits. Tirāžas samazinās, bet nosaukumu skaits palielinās, līdz ar to darbam ir lielākas iespējas tapt par grāmatu un mums ir ko lasīt. Aina ir raibāka un bagātīgāka,” situāciju skaidro Kolmane.

Literatūrfilozofe akcentē dramaturģijas trūkumu.

„Nezinu, kad tas beigsies, bet Latvijā nedrukā lugas,” atzīst Kolmane. „Nav dramaturģijas, un man personīgi pietrūkst.”

Viguls gan norāda, ka netrūkst dramaturgu, kuri neuzskata dramaturģiju par piederīgu literatūrai.

Tas ir sens strīds,” piebilst Kolmane, atklājot, ka strīds turpinās arī par Latvijas krievu rakstnieku darbu piederību Latvijas literatūras gada balvai. Strīds turpinās katru gadu no jauna.

Ilmārs Šlāpins stāsta, ka žūrijas balsojumā pērn biedrības „Orbīta” izdotās krievu dzejnieku grāmatas palikušas ārpus nominētā četrinieka, kas pats par sevi bija spēcīgs.

Dzejas kategorijā konkurence bija ļoti spēcīga šogad,” uzsver Šlāpins.

Pēdējais žūrijas balsojums par LaliGaBas laureātiem vēl priekšā. Tas notiks aizklāti.

Jau vēstīts, ka Latvijas Literatūras gada balvai nominācijā "Labākais dzejas krājums" izvirzīti: Edvīns Raups "Mirklis šis", Marts Pujāts "Nāk gaismā pati lampa", Artis Ostups "Fotogrāfija un šķēres", Māris Salējs "Nedaudz vairāk".

Balvas ieguvējs katrā no nominācijām tiks paziņots un apbalvots pasākuma noslēguma ceremonijā 24. aprīlī plkst.18.00 mūzikas namā "Daile" Rīgā, Barona ielā 31. Balvas ieguvēji katrā nominācijā saņems naudas balvu un balvas simbolisko veidolu - LaLiGaBas lampu, ko veidojusi dizaina studija "Mājo", iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu. Balvas pasniegšanas pasākumā tiks pasniegtas arī virkne LaLiGaBa atbalstītāju balvu.

LaLiGaBa nominētās dzejas un prozas grāmatas lasīšanai būs pieejamas "Vīna Studijās" Elizabetes ielā 10 un Stabu ielā 30, lasāmas un iegādājamas grāmatu veikalā "NicePlace Mansards", Jāņa Rozes grāmatnīcu tīklā un citās grāmatnīcās. 11. aprīlī plkst.18 "NicePlace Mansards" notiks LaLiGaBa nominēto dzejas darbu lasījumi, savukārt 16. aprīlī plkst.18 - prozas darbu lasījumi.Lasījumu pasākumi būs pieejami ikvienam interesentam bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti