Kultūras akadēmija aicina uz jaunās dramaturģijas vakaru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) aicina visus interesentus uz jaunās dramaturģijas lasījumu vakaru piektdien, 13. maijā, plkst. 19 LKA Teātra mājā "Zirgu pasts". Šis vakars noslēgs divas nedēļas ilgstošu projektu "ASV dramaturgu meistardarbnīcas Rīgā un Viļņā", dodot vārdu Latvijas un Lietuvas jaunajiem dramaturgiem un dramaturģijas studentiem, kuri dalīsies iespaidos par darbnīcās gūto pieredzi un lasīs to laikā tapušus lugu fragmentus.

No 2. līdz 13. maijam Latvijas Kultūras akadēmijā un Viļņā – Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā (LMTA) – notiek ASV dramaturgu Annes Morganes un Dženiferes Silvermanes meistardarbnīcas dramaturģijas studentiem un jaunajiem profesionāļiem.

13. maijā Lietuvas kolēģi ieradīsies Rīgā un LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" notiks kopīgs Latvijas un Lietuvas dalībnieku seminārs, kā arī plkst. 19 meistardarbnīcu rezultātu publiska prezentācija. Darbnīcās piedalās 20 Latvijas un 20 Lietuvas dramaturgi – gan studenti un iesācēji, gan jau sevi pierādījuši teātra tekstu autori: Jānis Balodis, Ivo Briedis, Justīne Kļava u.c. Jaunās dramaturģijas vakarā skanēs tikko kā tapuši teksti latviešu, lietuviešu un angļu valodā. Dalībnieki paši veidos arī vakara dramaturģiju, ņemot vērā meistardarbnīcu laikā apgūtos principus.

Darbnīcās dalībnieki gūst teorētisku ieskatu jaunākajās tendencēs Amerikas dramaturģijā, kā arī metodēs jaunu lugu attīstīšanai un producēšanai, bet galvenokārt praktiski strādā ar saviem tekstiem. Tās ietver dažādas lugu analīzes pieejas un rakstīšanas tehnikas, paņēmienus un vingrinājumus, kas palīdz attīstīt lugu raksturus, struktūru un sižetu.

Dramaturģe Anne Morgane darbojas Jūdžina O'Nīla teātra centrā ASV kā literārā menedžere, kas palīdz lugu autoriem attīstīt viņu idejas, sadarbojoties ar viņiem gan lugas tapšanas, gan mēģinājumu laikā, sniedzot novērtējumu, kā arī veidojot attiecības starp tekstu, aktieri un publiku. Anne Morgane ir pasniegusi dramaturģiju un scenārija analīzi Konektikutas Universitātē, Nacionālajā teātra institūtā, Latvijas Kultūras akadēmijā un Amerikas Koledžu teātra festivālā. Viņa ir absolvējusi Emersona koledžu un ir Kenedija centra Amerikas Koledžu teātra festivāla Dramaturģijas balvas laureāte.

Lugu autore Dženifere Silvermane ir sarakstījusi vairāk nekā desmit lugas, kas iestudētas dažādos Amerikas teātros. Viņa ir attīstījusi savu radošo darbību "Playwrights Horizons" Dramaturgu festivālā, Jūdžina O’Nīla teātra centrā un citās dramaturgu rezidencēs. Dženiferes Silvermanes luga "The Moors. The Hunters" tika nominēta "Cherry Lane" mentoru projektam, kā arī ieguvusi vairākas citas balvas, bet luga "Still" saņēmusi prestižo Jēlas "Drama Series" balvu un publicēta Jēlas Universitātes izdevniecībā. Izglītību Dženifere Silvermane ieguvusi Brauna Universitātē, Aiovas Dramaturgu meistardarbnīcā un Džuiliarda skolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti