Dienas ziņas

Rēzeknieši svin Latgales Māras 80.gadadienu

Dienas ziņas

Liepājā sāk skanēt 18. ērģeļmūzikas festivāls

Bērni iepazīst Alberta Kronenberga daiļradi

Kuldīgas muzejā bērni iepazīst Alberta Kronenberga daiļradi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pašiem pamēģināt sarīmēt kādu dzejas rindu, iejusties mazā ganiņa tēlā vai minēt mīklas – šīs un vēl daudzas nodarbes izstādē "Zīmē un rīmē!" iespējamas, lai vairāk iepzītu savulaik tik populārā bērnu autora Alberta Kronenberga daiļradi. Tā ir ceļojošā izstāde, kas nu piestājusi Kuldīgas novada muzejā, kur to izbaudīja trešklasnieki.

Aktiera Zigurda Neimaņa runātajos vārdos ietērpto Alberta Kronenberga darbu "Mazais ganiņš" bērni klausījās, teju elpu aizturējuši, un uzmanība nezuda ne mirkli.

Alberts Kronenbergs bija grafiķis, dzejnieks, vairāku grāmatu autors, un ar viņa asprātīgajiem zīmējumiem un dzejas pantiem izaugušas vairākas paaudzes.

Teksti ir rotaļīgi un atmiņā paliekoši ar atskaņām un dzejnieka rīmēšanas mākslu.

Lai arī mūsdienu bērni vairāk iepazītu šos darbus, viņa mazmeita izveidojusi biedrību "Kronenbergs un draugi". Viens no paveiktajiem darbiem ir ceļojošās izstādes "Zīmē un rīmē" izveide.

"Tā ir tāda mentalitātes lieta, Kronenbergs ir latvisks, ārkārtīgi optimistisks un priecīgs," saka  Kronenberga mazmeita Ilze Saulīte-Jansone.

Nu izstāde atceļojusi uz Kuldīgas novada muzeju, tā ir interaktīva un aicina "pakronenbergoties". Darbošanās zonā iespējams zīmēt, rīmēt, krāsot, lasīt un sacerēt dzejoļus, kā arī minēt mīklas. Miniatūrs karuselis bērnus ieved grāmatas "Sprunguļmuižā gadatirgus" noskaņās, "Zelta laiki" iedzīvināti animācijas filmiņā, bet "Mazo ganiņu" ilustrē trīsdimensiju grāmata.

Mācot pietāti pret grāmatu, bērni aicināti to šķirstīt baltos cimdos.

Klašu kolektīviem muzejpedagoģe par šo izstādi ir izveidojusi tematisku nodarbību, savukārt ģimenēm tajā palīdz orientēties īpaši izveidots ceļvedis. "Mūsdienās uztraucamies par mūsu bērnu lasītprieku, lasītprasmi. Man liekas, ka šai izstādei ir brīnišķīgs potenciāls," vērtē Kuldīgas novada muzeja pārstāve Anita Balode.

Izstāde ''Zīmē un rīmē'' savu dzīvi uzsāka pērn Jūrmalā Bērnu aizsardzības dienā, tā izceļojusies pa vairākām Latvijas pilsētām. Pēc Kuldīgas tā piestās Brocēnos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti