Kultūras ziņas

Vēl neredzēti Ilmāra Blumberga darbi

Kultūras ziņas

Atklāta Birutas Delles personālizstāde

Krievijā aizliegta grāmata izdota Latvijā

Krievijā aizliegta grāmata izdota Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgā atvēršanas svētkus piedzīvo krievu žurnālista un rakstnieka Sergeja Loiko grāmatas “Reiss” izdevums latviešu valodā. Grāmata Krievijā ir aizliegta, jo tās pamatā ir Kremlim tik neērtais notikums – pirms trim gadiem Ukrainas gaisa telpā notriektās „Boeing” lidmašīnas „MH17” katastrofa, kurā bojā gāja ap 300 cilvēku. Intervijā Kultūras ziņām Sergejs Loiko pauž pārliecību, ka šis romāns liks aizdomāties arī kaislīgiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītājiem.

12.septembrī plašā intervijā raidījumā ''Viens pret vienu'' Gundars Rēders sarunāsies ar kara reportieri, žurnālistu un rakstnieku Sergeju Loiko. Viņa romāns “Reiss” šovakar Rīgā piedzīvo atvēršanas svētkus. Tas stāsta par „Boeing” reisa „MN-17” notriekšanu Ukrainas gaisa telpā pirms trim gadiem. Šī ir jau otrā Sergeja Loiko grāmata, kas izdota latviešu valodā. Iepriekšējais bija pasaules dižpārdoklis “Lidosta”. Krievijas grāmatnīcu un bibliotēku plaktos abu šo grāmatu nav.

"Ja kāda izdevniecība laistu klajā manu grāmatu, to [izdevniecību] vienkārši aizvērtu," saka Loiko. "Visus atlaistu no darba un, iespējams, ierosinātu kādu krimināllietu. Izdevējs, kas lasīja šo romānu, teica, ka tas ir labākais, ko viņš savā darba pieredzē lasījis, bet viņš atzina, ka nevar to izdot, jo zina, ka tad visi viņa darbinieki zaudēs darbu. Viņš teica: “Labākajā gadījumā mēs to grāmatu nevarēsim pārdot, un nevis tāpēc, ka nebūs pircēju, bet tāpēc, ka grāmatnīcas viņu neņems pretī”."

Prestižām žurnālistikas balvām godalgotais kara reportieris un žurnālists grāmatā nebaidās izvirzīt savas versijas par katastrofu Ukrainas debesīs pirms trim gadiem.

"Tajā patiess ir pats kodols. Proti, kā pēc Kremļa pavēles Ukrainā notriec pasažieru lidmašīnu. Es par to it nemaz nešaubos. Turklāt plānots bija notriekt Krievijas aviokompānijas “Aeroflot” lidmašīnu, lai būtu likumīgs iemesls plaša mēroga iebrukumam Ukrainā ar it kā cēlu mērķi - iznīcināt fašismu. Bet kā vienmēr Putina noziegumos, kaut kas noiet greizi un kāds pieļauj kļūdu un nogāž nepareizo lidmašīnu. Šī grāmata būs interesanta arī tiem, kam nospļauties par karu Ukrainā," turpina rakstnieks.

No Putina režīma rakstnieks nebaidās. Krievijā viņš vēl neesot tik atpazīstams, lai Putinam būtu interesanti pret viņu vērsties.

"Neskatoties uz viņa labo fizisko formu un to, ka viņš katru dienu peldas baseinā, viņš tomēr nav mūžīgs," uzskata Loiko, "un pēc Putina krišanas bezpersoniskajam Medvedevam būs jāiesāk atkusnis, un Krievijas demokrātiem tā būs iespēja šo atkusni nepadirst."

Krievijas iedzīvotāji Sergeja Loiko ''Reisu'' meklē ārvalstu interneta veikalos un paklusām nodod cits citam. Tikmēr Latvijā romāns jau nopērkams grāmatnīcās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti