Labrīt

Uldis Briedis un Ēriks Hānbergs. Atmiņu krājums "Vāgūzis"

Labrīt

Raibīs (Oskars Orlovs). Dzejoļu krājums “Pistacejis”

Baiba Bičole. Dzejas izlase "Griežos"

Kosmiska diapazona džezs: Baibas Bičoles dzejas izlase «Griežos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Baiba Bičole (1931) ir viena no tām latviešu dzejniecēm, kura mazotnē ar saviem vecākiem 1944. gadā bija spiesta doties bēgļu gaitās. 1950. gadā ceļš visbeidzot noslēdzās Amerikas Savienotajās valstīs, kur autore kļuva par ''Elles ķēķa'' radošā virmojuma līdzdalībnieci Ņujorkā.

Bičole strādājusi par skolotāju, kā arī par korektori un vēlāk redaktori žurnālā “Laiks” (kopš 1987). Viņas dzeja publicēta žurnālā “Jaunā gaita”, bet pirmais krājums – “Atrita”, kas saņēmis arī Z. Lazdas balvu, publicēts 1966. gadā. Kopš 1985. gada Bičole dzeju raksta angļu valodā.

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Baibas Bičoles dzejas izlasē “Griežos” (1981) ir iekļauti dzejoļi, kuri tapuši periodā no 1976. līdz 1979. gadam. Tajos spilgti iezīmējas dzejnieces radošā balss – stihiska, tomēr precīzi virzīta lasītāja uztveres virzienā, gandrīz vai ultimatīvi pieprasot vai nu tūlītēju iesaistīšanos viņas redzējumu un emociju piefiksējumos, vai arī acumirklīgu grāmatas aizvēršanu. Bangojoša, spīva sevis apzināšanās ļauj šo krājumu salīdzināt ar iekšēju revolūciju.
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Baibas Bičoles dzejā muzikālās valodas plūsma vilināt vilina lasīt to melodiski, muzikālā ziņā to var salīdzināt ar džezu.

“Bičoles dzeja absolūti atsakās būt sentimentāla vai virspusīgi liriska, un tā gaida no lasītāja tādu pašu bezkompromisa atvērtību un atdošanos, tādu pašu drosmi, kādu tajā ieguldījusi dzejniece. Bičoles dzeja ir kustība, process, reizēm no gadalaika uz gadalaiku, reizēm no debesīm uz zemi, arī uz pazemi vai elli. Tā ir ekstrēma, tāda, kas uzdrīkstas, bieži pilna ar sirreālistiskiem brīžiem, ar kosmisku diapazonu un apokaliptiskiem notikumiem,” par Bičoles dzeju rakstījusi Inta Ezergaile.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti