Kolmane aicina pieteikt Ziedoņa balvai slavas prožektoru neizgaismotos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Literatūrkritiķe, tulkotāja un filosofe Ieva Kolmane aicina pieteikt apbalvojumam "Laiks Ziedonim" nominācijā "Dzīve literatūrā. Bize" tos, kurus nav pierasts redzēt grozāmies prožektoru izgaismotus.

"Laiks Ziedonim" – aicina Imanta Ziedoņa fonds "Viegli",  izsludinot pieteikšanos saviem apbalvojumiem.  Šo apbalvojumu pasniegs piecās nominācijās: zinātnē, tautsaimniecībā, novadpētniecībā, jauniešu aktivitātēs. Piektās balvas atrašanas zona ir „Dzīve literatūrā. Bize”. Tā apbalvos par izciliem sasniegumiem – radot, tulkojot, mācot, izplatot vai izdodot latviešu literatūru. Pretendentus vērtēs vizionāru komanda.

„Fondā „Viegli” mani pieaicināja palīgā pildīt vizionāra pienākumus. Man tas vārds ārkārtīgi izbiedēja, atklāti sakot. Tas izklausās kā kaut kas ārkārtīgi pārpasaulīgs, bet saskaņā ar ieceri vizionāri mēģina saprast un ievirzīt balvas koncepciju kādā noteiktā gultnē,” stāsta Kolmane.

Brīdī, kad Kolmane iesaistīta vizionāros, nolikums jau bijis gatavs.

„Pēc nolikuma man mazlietiņ citāda izklausījās tā padarīšana par literatūras balvu „Bize”,” norāda Kolmane, stāstot, ka pēc kopīgas tikšanās balvas koncepcija kļuvusi skaidra.

Par to, ka literatūras nozare ir vienā kopumā sajūgta, sapīta bize, kaut kā līdz šim reti kurš ir atcerējies. Varbūt vienīgi briesmu brīžos, kad paaugstināts pievienotās vērtības nodoklis draud un tamlīdzīgi. Taču tā ir bize un tai ir daudz posmu, no kuriem neviens nedrīkst iztrūkt,” uzsver literatūrkritiķe.

Kolmane uzskata, ka balvai „Laiks Ziedonim” vajadzētu atšķirties no citām balvām, pie kurām esam pieraduši literatūras nozarē līdz šim. Pēc literatūrkritiķes domām ar balvu varētu sumināt tos posmus bizē, kuri nav redzami.

Mana pirmā doma bija meklēt cilvēkus, kas ir savā vietā, nevis grozās prožektoru gaismās un ko mēs jau kā izcilības redzam tāpat,” skaidro Kolmane, pieminot Ziedoņa „Kurzemītē” aprakstītos cilvēkus, kuri satur kopā bizi. Bez viņiem bize izjuktu.

Pirmie Kolmanei prātā ienāca izdevniecībās strādājošie redaktori un korektori, kurus parasti neredz prožektoru gaismās.

Viņus, nabagus, redz tikai tad, kad ir kļūdas, bet godprātīgs redaktora un korektora darbs paliek, man liekas, nenovērtēts ļoti lielā mērā,” uzskata vizionāre.

Vēl Kolmane iedomājusies par cilvēkiem, kuri visu laiku atradušies blakus.

Labi zinām, cik grūti ir sadzīvot ar talantīgu cilvēku un ģēniju. Un vēl tādu, kurš zina, ka viņš ir ģēnijs,” skaidro Kolmane, atgādinot, ka joprojām tiek gaidīti potenciālo „bižaiņu” pieteikumi.

Nominācijas “Bize” vizionāri ir Māra Zālīte, Līga Blaua, Aivars Berķis, Ieva Kolmane un Guntars Godiņš.

Kā iepriekš vēstīts, pieteikšanas un pieteikšanās termiņš 2014.gada 3.marts. Pieteikties var indivīds vai cilvēku grupa, kas ar izciliem sasniegumiem darbojas attiecīgajā nozarē un atbilst Apbalvojuma vērtībām.

Apbalvojums tiks pasniegts Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā 2014.gada 3.maijā cildināšanas ceremonijā “Laiks Ziedonim”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti