KM pieļauj: Visu nesaprotami iztērēto Literatūras centra naudu varētu arī neatgūt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Literatūras centra (LLC) funkciju pārdale uzticēta īpaši izveidotai darba grupai, taču attiecībā uz  neskaidri iztērētajiem finanšu līdzekļiem Kultūras ministrija pieļauj, ka tos varētu arī neizdoties atgūt, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Kultūršoks.100g kultūras” sacīja KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

“Ja procesa gaitā konstatē, ka nav, no kā piedzīt, tad tas var beigties bez rezultāta. Mēs gan tādu scenāriju negribētu redzēt,” atzina Voldiņš. 

Neoficiāli tapis zināms, ka LLC vadītājs Jānis Oga ceturtdien, 15. oktobrī, veicis četru tūkstošu eiro pārskaitījumu Kultūras ministrijai, tā samazinot šo parāda daļu gandrīz par pusi. Arī ministrija apstipirināja, ka nauda saņemta.

Tā kā līgums ar Literatūras centru ir lauzts, Kultūras ministrija izveidojusi darba grupu, iesaistot grāmatniecības nozares organizācijas, lai lemtu, kam un kā pārdalīt LLC funkcijas. “Ja tas risinājums ir tāds, ka funkcijas nepazaudējam un nevalstiskās organizācijas ir gatavas pārņemt tās, tas, manuprāt, ir optimāls risinājums,” sacīja Voldiņš. 

Tāpat neoficiāli  zināms, ka arī vairums LLC biedru uzskata, ka centrs jālikvidē pēc iespējas ātrāk. Tomēr ārkārtas sēdē 14.oktobrī Ogas iesniegto atlūgumu centra dibinātāji nepieņēma, uzdodot viņam rast risinājumu samilzušajām problēmām. Kāds tas varētu būt, šobrīd nav skaidrs, taču Oga solīja, ka līdz gada beigām paredzētie projekti – dalība ārzemju grāmatu gadatirgos un žurnāla “Latvju Teksti” izdošana – tikšot īstenoti un vismaz honorāriem nauda būšot.

Oga jau iepriekš skaidroja, ka centra finanšu problēmas veidojušās ilgstošā periodā, un noliedza, ka būtu izlietojis valsts doto naudu savām privātajām vajadzībām. Tāpat viņš arī noraidīja baumas, ka LLC piešķirtais finansējums būtu izlietots apgāda “Mansards” projektiem, ar kuru neoficiāli pats ir saistīts. Tomēr Oga atteicās iepazīstināt ar “Mansarda” finanšu plūsmas rādītājiem, kas viņa vārdus varētu apstiprināt.

Oficiāli viens no “Mansarda” īpašniekiem ir LLC vadītāja brālis Lauris Oga, un arī “Mansards” regulāri saņem Kultūrkapitāla fonda finansējumu. Jānis Oga vadošu amatu apgādā neieņem, ir tikai redaktors, kurš izvēlas izdodamos darbus, taču faktiski ir patiesais noteicējs apgādā un, iespējams, arī patiesais labuma guvējs.

“No mūsu naudas neesam konstatējuši , ka būtu veikti tieši pārskaitījumi no LLC uz kādas citas izdevniecības kontiem,” apstiprināja Voldiņš.

Zināms, ka no LLC kontiem Oga pats sev ir izmaksājis vairāk nekā 60 tūkstošus eiro lielu avansu, kur un kā šī nauda izlietota, atskaišu nav.

“Viņš mēģina apgāzt baumas, tikai runādams. Naudas lietās ir vajadzīgi attaisnojoši dokumenti,” norādīja Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) direktors Edgars Vērpe.

Jau ziņots, ka VKKF revīzijā atklājis, ka LLC nevar pierādīt, kā iztērēti vairāk nekā 73 tūkstoši eiro. Savukārt KM pārbaudē konstatējusi, ka nav atskaišu par nepilnu deviņu tūkstošu eiro izlietojumu.

Literatūras centra galvenais uzdevums ir tulkot latviešu literatūru un popularizēt to ārzemēs – šim mērķim arī piešķirta valsts nauda.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti