Klajā nākusi Viļņa Bankoviča grāmata «Los, Los! Davai, Davai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apgādā "Mansards" klajā nākusi Viļņa Bankoviča grāmata "Los, Los! Davai, Davai".

Viļņa Bankoviča grāmata "Los, Los! Davai, Davai", kurai dots apakšvirsraksts "Otrais pasaules karš manās atmiņās", ir vēl viena grāmata "Mansarda" sērijā, kas atklāj cilvēka likteņus vēstures griežos.

Vilnis Bankovičs dzimis Rīgā 1923.gadā. 1944.gada janvārī viņš tika iesaukts latviešu leģionā. Bijis Austrumu frontē, vēlāk Pomerānijā. 1945.gada pavasarī Vilnis Bankovičs krita Sarkanarmijas gūstā, rudenī tika aizsūtīts uz filtrācijas nometnēm Komi ziemeļos. 1946.gada rudenī Vilnis Bankovičs tika ieskaitīts Padomju armijas darba bataljonos Narvā, vēlāk Tallinā. Pēc sešarpus gadiem viņš atgriezās Latvijā.

Grāmatas priekšvārdā Valters Nollendorfs raksta: "Lai gan, kā autors pats atzīst, atmiņas sarakstītas daudz par vēlu, ir saglabājusies ievērojama pārdzīvojuma detaļu bagātība. Nav jābrīnās, jo visspilgtāk atmiņā paliek tas, kas iezīmējies spēcīgu pārdzīvojumu brīžos. Tādu aprakstītajā laika posmā bijis visai daudz, un senās epizodes lasot šķiet kā nupat pārdzīvotas. Viļņa Bankoviča atmiņām raksturīga lietišķība, neviltots tiešums, gribētos teikt -  godīgums, kas tās palaikam tuvina dienasgrāmatas žanram.

Viļņa Bankoviča atmiņu ticamību vairo arī viņa spēja atzīties, ka kaut ko neatceras, būt paškritiskam un neņemt sevi pārāk nopietni. Viņš nespēlē varoni. Nespēlē arī pieticīgu "mazo cilvēku" lielo notikumu virpulī. Viņš nepārspīlē, bet ļauj notikumiem un cilvēku rīcībai runāt par sevi."

Viļņa Bankoviča grāmatas "Los, Los! Davai, Davai!" atvēršanas svētki notiks 7.augustā plkst.17 grāmatu un kultūrpreču mājā "Nice Place Mansards" Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti