Kultūras ziņas

Juris Pavītols nosvinējis 70. jubileju

Kultūras ziņas

Metālmākslas "Perfektā nekārtība"

Gundegas Repšes simtgades skices

Klajā nākusi Gundegas Repšes simtgades «Skiču burtnīca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Otrdien atvēršanas svētkus piedzīvo apgāda “Dienas Grāmata” izdotā Gundegas Repšes “Skiču burtnīca”. Autore grāmatas žanram devusi apzīmējumu “dokumentālā esejistika”, bet lasītājs tajā saskatīs rakstnieces dienasgrāmatu, kuras ieraksti, izjūtu un vērojumu apraksti tapuši Latvijas valsts simtgades gadā. 

Pati rakstniece uzskata – rakstīšana ir tīri ar garīgo saistīts process. Dienasgrāmatās no 2017. līdz 2018. gada 18. novembrim viņa fiksējusi izjūtas un novērojumus, kas apkopoti izdevumā “Skiču burtnīca. Simts”. 

“Un, kad tādiem gada pierakstiem iziet cauri, tad tu vari uz sevi tā paškritiski paskatīties,” uzskata Repše. Tās ir izjūtas, kas dzimušas ceļā, esot vienai un tiekoties ar dažādiem cilvēkiem. Tāpat tās ir pārdomas pēc zīmīgiem simtgades notikumiem. 

Kā izteikusies uz izdevuma aizmugurējā vāka citētā politoloģe Vita Matīsa, šī ir liecība par 2018. gadu bez izskaistinājumiem. “Kādi mēs bijām Latvijas simtgadē? Gundegas Repšes dienasgrāmata dod tiešu liecību par 2018. gadu, stāstot bez izskaistinājumiem, bet ar mīlestību. Autore atgādina, ka ideāli un sirdsapziņa nebūt nav aizgājušā laikmeta relikti, ka tās ir substances, kuras vēl joprojām izšķir – valstij būt vai nebūt. Literatūra dzimst jēgas klusajā pazemībā, raksta Repše; piebilstu, ka arī valsts dzimst un top jēgas klusajā pazemībā. Grāmata nebuldurē līdzi “tītaru bara dziesmusvētkiem”, bet ir šīs jēgas meklējums,” uzskata politoloģe Vita Matīsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti