Klajā nākusi Gunas Rozes grāmata «Sadursme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Apgāds “Dienas Grāmata” laidis klajā latviešu rakstnieces Gunas Rozes trešo grāmatu “Sadursme”, informēja apgāda pārstāvji.

Redaktore Gundega Blumberga par grāmatu raksta: “Rakstniece Guna Roze prozas darbam “Sadursme” ir izvēlējusies savdabīgu formu — tas ir romāns, kuru veido cits citu papildinoši deviņi stāsti. Darbība notiek vienā dienā, taču katrai konkrētās dienas epizodei ir sava attiecību priekšvēsture. Romāna varoņi, pakļaudamies impulsīvām iegribām, pat neiedomājas, ka viņu rīcība var izraisīt tālejošas sekas, kas ne tikai atsauksies uz līdzcilvēku dzīvi, bet būtiski ietekmēs viņu turpmāko likteni. Guna Roze ar prasmīgi izraudzītām detaļām, lieki nemoralizējot, precīzi atsedz mūsdienu Latvijas ikdienu, cilvēku savstarpējās attiecības un tās vērtības, kas viņiem ir svarīgas.”

Savukārt pati autore atzīst: “Kā dzīvē, tā mākslā mani piesaista ceļš, krustceles un nejaušības. Visbiežāk nekas nav tā, kā izskatās, un savas izvēles mēs labprāt norakstām uz apstākļiem. Par to arī ir “Sadursme” — mana trešā grāmata pēc stāstu krājuma “Zemenes ar pienu” (2004) un romāna “101. kilometrs” (2015).” 

“Darbība notiek 2018.gada vasarā, vienā dienā, vienā vakarā pēkšņi notiek tā sadursme. Tur ir gan sadursme tiešā nozīmē, notiek avārija, gan arī netiešā nozīmē. Ka visi šie cilvēki, kas ietekmē viens otra dzīves, tad ir tas brīdis, kad vadzītis lūst,” atklāj autore. 

Viens no pirmajiem grāmatas lasītājiem, kurš pieminēts arī romānā – ārsts Pēteris Kļava, šo darbu salīdzina ar “vērīgu jēdzīgi bezjēdzīgās eksistences īssavienojuma traģikomisku spoguļattēlu”. “Jo grāmatas varoņu dzīve ir arī ikkatra lasītāja dzīve. Lasot citus, mēs pārdzīvojam sevi, mācāmies sevi. Šajā grāmatā, kas vēsta par cilvēku lidojumu kosmiskajā gaļas mašīnā, viņu sirdīs ir kāda neapzināta svētīga asinszāle, kas meklē “to, nezin ko”, vēlas iesēties un uzdīgt, ar smaržu un jēgu,” vēstījis Kļava.

“Katra tava iegriba, tava mirkļa vēlme vai tas, ko tu sauc par izvēli un domā, ka tas attieksies tikai uz tevi, patiesībā ietekmē ne tikai tavu, bet ļoti daudzu cilvēku dzīvi tev par to pat varbūt nenojaušot. Var teikt, ka es aicinu nespēlēties ar likteni, nespēlēties ar citu cilvēku dzīvēm. Kāds cilvēks man kādreiz to pateica, ka par visu dzīvē ir jāmaksā, absolūti par visu un vislētākais veids, kā mēs to vara izdarīt, ir naudā. Tad šeit ir par tiem citiem veidiem, kā mums ir jāmaksā, jo mums neko nedod par brīvu,” stāsta grāmatas autore un sava romāna deviņas nodaļas aicina lasīt nevis no pirmās līdz pēdējai lappusei, bet kā pagadās, jo tad veidosies interesanta mozaīka.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti