Rīta Panorāma

Intervija ar Ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu

Rīta Panorāma

Šovs "Mana Dziesma" Intervija ar Dagmāru Leganti un Ilzi Jansoni

Iznākusi grāmata "Ziedošais ķiršu dārzs. Tukuma Imants"

Klajā nākusi grāmata «Ziedošais ķiršu dārzs. Tukuma Imants»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klajā nākusi Arņa Šablovska veidotā grāmata "Ziedošais ķiršu dārzs. Tukuma Imants". Tā veltīta dzejnieka Imanta Ziedoņa īpašajām attiecībām ar Tukumu. Tieši šī mazpilsēta ar savu atmosfēru un cilvēkiem sāka veidot Ziedoņa spilgto personību. Pats dzejnieks Tukumu dēvēja par savu pirmo universitāti, no kuras savai dzīvei guvis ļoti daudz. Saikni ar Tukumu viņš uzturēja visu savu mūžu, un kulminācija attiecībām bija Tukuma ķiršu dārza iedibināšana.

Kā saka Arnis Šablovskis, izklausās jau gandrīz neticami, ka kaut kas no dzejnieka Imanta Ziedoņa vēl nebūtu pateikts. Un tomēr tā ir, jo vēl līdz šim nav bijis izstāstīts stāsts par dzejnieka un Tukuma mīlestību.

Pirmos dzīves un skolas gadus Ziedonis aizvadīja zvejnieku ciemos - Ragaciemā un Engurē, bet tādu īstu personības apvērsumu viņš piedzīvo Tukuma vidusskolā un tieši Tukums sāka formēt viņa spožo un neordināro personību.

Imants Ziedonis "Tukums"

Mazo ieliņu vecais rāmums,
sarkano dakstiņu klusais smukums,-
maija vēsajā vējā tā mums
uzblāzmo baltais ķiršu dārzs Tukums.
(Ļauj man iet pasaulē smukumā
tā, kā ķirši zied Tukumā!).

Ar šo Tukumam veltīto Ziedoņa dzejoli arī sākas Arņa Šablovska veidotā grāmata "Ziedošais ķiršu dārzs. Tukuma Imants". Tajā pirmo reizi publicētas Ziedoņa Tukuma skolas klasesbiedriem un arī viņa iemīļotajiem skolotājiem rakstītās vēstules, viņa laikabiedru atmiņas, arī reti fotoattēli.

Kā uzskata Arnis Šablovskis, Tukums patiešām ir īstā vieta, kur tikties un mēģināt saprast, kā tad veidojās tas Ziedonis, kuram tik daudzi ir pateicīgi par savu pamodināšanu gan garīgi, gan radoši.

"Kaut kādā ziņā tā ir viņa Jeruzaleme, te viņš sastapa kaut kādu pilnīgi citu pasauli, tā bija viņa ieiešana gaismā pirmo reizi, kad viņš milzīgi daudz guva, ko viņš nemitīgi publiski arī apliecinājis," saka Arnis Šablovskis.

"Šai saistībā ir ļoti svarīgas tās viņa vēstules, ko viņš rakstījis kā deviņpadsmitgadīgs savam klasesbiedram Zelmāram Cīcim. Ir interesanti tās salīdzināt ar tām vēstulēm, ko viņš rakstīja jau 2000.gados. Tās vēstules parāda to elektrību un arī to starpību - no tās ielejas, no kuras viņš sāka skriet, līdz tam augstumam, kur viņš uzskrēja," stāsta Arnis Šablovskis.

Imants Ziedonis nekad nezaudēja dziļo saikni ar Tukumu, viņš atgriezās tur dažādos savas dzīves posmos. Grāmatā publicēta Ziedoņa runa, ko viņš teica Tukuma kultūras namā savā 50 gadu jubilejā. Tajā dzejnieks uzsver, ka Tukums viņam devis arī smalku jušanu ar saviem dārziem un uz visu mūžu ieprogrammēja romantisku nostaļģiju pēc ķiršiem. Ne velti kā tāds pēdējais Ziedoņa simboliskais žests bija Tukuma ķiršu dārza iedibināšana, kas bija gan kā mīlestības apliecinājums, gan atgādinājums par skaistuma īpašo vērtību.

"Protams, ir viņa šī pirmā sajūta, ko viņš kā vidusskolnieks atcerējās - šos bezgalīgi ziedošos Tukuma ķiršu dārzus. Un tomēr šajā žestā ir kaut kas daudz vairāk. Sevišķi tai mūsu saspringtajā laikā - vai cilvēks spēj nolaisties vai pacelties līdz ķiršu ziedēšanas lielumam, vai viņš spēj brīnīties? Šajā žestā par ķiršu dārzu ir tik daudz iekšā, no kura mēs kaut ko mazliet varam sākt nojaust, kaut vai ja mēs izsekojam viņa paša piedzīvojumiem ar Tukumu. Bet šis žests ir tā vērts, lai to koptu, uzturētu, tas līdzinās, manuprāt, kādai ikonai, ko viņš mums ir atstājis. Tad, ja mēs ar to komunicējam, tad kaut kas sāk ziedēt arī mūsos pašos. Tāds manā sajūtā ir viņa emocionālais mērķis. Un es ceru, ka šī grāmata palīdzēs tiem, kas ies šo kopšanas idejas ceļu un meklēs tālākas izpausmes šim ķiršu dārzam," norāda Arnis Šablovskis.

Imants Ziedonis

Bet, jo tālāk eju, jo lielāks trūkums
un ceļu krustojums, ceļu jukums, -
tik sapnī nāk baltais ķiršu dārzs Tukums,
viss maija klusumā balts.
(Dievs, ļauj man iet pasaulē smukumā
tā, kā ķirši zied Tukumā!)”.

Arņa Šablovska veidotās grāmatas "Ziedošais ķiršu dārzs. Tukuma Imants" atvēršanas svētki notiks sestdien, 29.augustā, plkst. 16.30 Tukumā, Katrīnas laukumā pie Imanta Ziedoņa dzejoļa "Tukums" objekta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti