Kultūras ziņas

Mocarts, Ķeniņš un Čaikovskis

Kultūras ziņas

Rīt uzzināsim "Kilograms kultūras 2020" laureātus

"Tvērums" – jauns izdevums domātājiem

Klajā nāks jauns izdevums domātājiem «Tvērums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

26. februārī pie periodikas lasītājiem nonāks jauns izdevums – filozofijas žurnāls “Tvērums”. Tā idejas autori un veidotāji ir deviņi jaunie filozofi un viena jaunā māksliniece. Viņu mērķis – atspoguļot jaunās paaudzes filozofu domas un kliedēt stereotipus par filozofiju kā daudziem neizprotamu parādību. Kā atzina jaunā žurnāla veidotāji, viņi vēlas mudināt lasītājus nebīties un palūkoties uz ikdienišķo no neierasta skatupunkta.

Filozofijas žurnāls “Tvērums” radies kā deviņu filozofijas studijās satikušos draugu un domubiedru, kā arī vienas jaunās mākslinieces kopīgs projekts. Interesanti, ka katram ir savs filozofijas jēdziena skaidrojums. Piemēram, filozofs Toms Babincevs spriež, ka viena no filozofijas iezīmēm ir tā, ka tā nekad neapstājas, māksliniece Adelīna Kalniņa filozofiju sauc par domāšanu, filozofs Emīls Zavelis filozofiju definē kā samierināšanos ar neziņu, savukārt filozofe Sofija Kozlova – kā iztaujāšanu, bet literārā redaktore Elīna Vendija Rībena to raksturo kā vērotspēju un prasmi distancēties no apkārt notiekošā.

Ideja veidot žurnālu jaunajiem filozofiem radusies no Covid-19 krīzes laikā pieredzētās sabiedrības nespējas veltīt laiku domāšanai.

Žurnālā apkopotas jaunu filozofu pārdomas un pētījumi par dažādām tēmām, ko vieno sauklis – “Klusumu, šeit notiek tvērums!”

Toms Babincevs skaidro: “Domāšana ir ļoti savīta ar mieru, ar stāju un ar klusumu. Tu nevari domāt visā pilnībā, esot kaut kādu dzīves rūpju vai nepieciešamību nomākts. Ir jābūt spējai distancēties no tās. Mēs ceram būt šī te telpa, kurā cilvēks var apstāties.”

Žurnāla lasītāju lokā tā autori redz tos, kam filozofija jau ir labi zināma un kuriem ir būtiski sekot jaunākajām filozofijas vēsmām, kā arī tos, kam filozofija līdz šim šķita pārāk sarežģīta un tāla.

“Mūsu numurā ir dažādas formas teksti. Daži ir publicistiskāki, daži atbilst akadēmiskiem standartiem. Un viņi arī secīgi sākas ar vienkāršākajiem un tad arvien tālāk un tālāk. Brien arvien dziļāk un dziļāk šajā filozofijas ūdenī,” stāsta Elīna Vendija Rībena.

Izdevuma vizuālais tēls ir veidots kā ilustrācija filozofijas un mākslas mijiedarbībai. Māksliniece Adelīna Kalniņa uzsver: Šie teksti ir ļoti pašpietiekami, un tiem nemaz nevajag to vizuālo materiālu tik izteikti. Es nolēmu, ka es iešu soli tālāk un spēlēšos ar pašu tekstu. Es gribēju, lai žurnāls pats runā ar lasītāju.”

“Tvēruma” pirmā numura tēma ir “Estētika”, un tajā ir apkopotas pārdomas, ko raisījušas mūsdienu mākslas norises. “Estētika ir pietiekami plašs lauks, lai mēs, kam ir dažādas intereses filozofijā un dažādas pieejas, lai mēs varētu vienoties. Tas ir tāds krustpunkts mūsu atsevišķajām interesēm,” skaidro Sofija Kozlova.

Pirmie piecsimt žurnāla numuri pie interesentiem nonāks 26. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti