Kultūra

Rīgas pareizticīgo kamerkorim "Blagovest" panākumu pilns gads

Kultūra

LR korespondente Māra Rozenberga par Lielā Kristapa rezultātiem

Klajā nāk Ziedoņa dienasgrāmata "No patikšanas uz patikšanu"

Klajā nāk Ziedoņa dienasgrāmata «No patikšanas uz patikšanu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Koncentrēts ziedonisms. Ikvienā rindā” – tā rakstnieks Zigmunds Skujiņš raksturo Imanta Ziedoņa ierakstus 2003.gada dienasgrāmatā, ko Ziedonis bija iecerējis publiski nolasīt nākamā gada Zvaigznes dienā, diemžēl, viņa slimības dēļ ieceri nācās atlikt. Dienasgrāmatas fragmentos balstās pērn iestudētais koncertuzvedums „Citādas debesis, tā pati dvēsele”, kas ir skatītāju ļoti iemīļots, un tagad Ziedoņa 2003.gada dienasgrāmata „No patikšanas uz patikšanu” pilnā apjomā izdota arī grāmatā.

Kafejnīcā „Andalūzijas suns” pirmdien notiks grāmatas atvēršanas svētki, kuros piedalīsies koncertuzveduma dalībnieki – Ausma Kantāne, Vilis Daudziņš un Kaspars Zemītis.

Ausma Kantāne uzsvēra, ka viņai tā ir ļoti vērtīga grāmata. "Pirmkārt tāpēc, ka tā Imantam bija rokās, tas bija sarakstīts 2003.gadā, apkopoti visi tie, kā viņš teica – no patikšanas uz patikšanu gabaliņi," viņa teica.

Šos vārdus aktrise, Imanta Ziedoņa dzīvesbiedre Ausma Kantāne saka, ar ļoti mīļu attieksmi rokās turot dzejnieka dienasgrāmatas oriģinālu. Kāda daļa no tās jau bijusi dzirdama koncertuzvedumā „Citādas debesis, tā pati dvēsele”, bet tagad jaunas, vizuāli skaistas un elegantas grāmatas veidolā būs pieejama ikvienam lasītājam pilnā versijā.

Divtūkstošo gadu sākumā jau iznāca divas pirmās Ziedoņa grāmatas „No patikšanas uz patikšanu”, un nu tām piepulcēsies arī noslēdzošais trešais izdevums. Ausma Kantāne uzskata, ka grāmatai jāiet savs ceļš, jo Imants to būtu gribējis. "Mans svēts pienākums bija to realizēt, jo tāda bija viņa griba," uzsvēra Kantāne.

Dienasgrāmata ietver lakoniskus, bet dziļi ietilpīgus Ziedoņa domu fiksējumus par visdažādākajām tēmām,

sākot no politiskām aktualitātēm un noslēdzot ar viņa pārdomām par tādiem jēdzieniem kā ticība, brīvība, latviskums, skaistums, putni, smiekli un citiem.

"Par to, kas ir cildens, kas ir tikumisks, kas ir Dievs, kas ir nāve, par šīm lielajām lietām, kas stāv pāri laikiem un telpām," dienasgrāmatas saturu raksturoja Kantāne. "Par to ticību, cerību, mīlestību, par to „jā”. Imants apliecina – „jā”, viņam ļoti patika šis vārds „jā”. Ja cilvēks iet ar „jā” pa dzīvi, tad viņš ir radītājs, uzvarētājs un laba darītājs”.

Aicināta nolasīt kādu no dienasgrāmatas fragmentiem, Kantāne izvēlas 19.augusta ierakstu pirms 14 gadiem, kur Ziedonis izsaka savas pārdomas par Amerikas un tās sabiedroto iebrukumu Irākā un kultūru atšķirībām attieksmē pret nāvi: "Austrumu domāšanā nav baiļu no fiziskās nāves. Amerikāņu primitīvais pragmatisms to nevar saprast pat ābeces līmenī. Un atkal karš… Un tikai tāpēc ka trūkst izglītības, trūkst zināšanu par dzīves dievišķo kārtību, trūkst dievzināšanu, ja to tā var nosaukt”.

Darbs pie grāmatas ritēja kopš pavasara, rūpīgi atšifrējot un pārbaudot visus Ziedoņa ar roku rakstītos tekstus,

stāsta grāmatas redaktore Kristīne Tjarve. Tāpat ļoti piedomāts, lai izdevumam būtu atbilstošs vizuālais tēls, ko veidoja Ieva Krūmiņa un Jānis Birznieks.

Ziedoņa dienasgrāmatas „No patikšanas uz patikšanu” atvēršanas svētkos dzirdēsim Ausmas Kantānes lasījumus no grāmatas, Ziedoņa dzeju Viļa Daudziņa izpildījumā un Kaspara Zemīša muzikālās variācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti