Klajā nāk Sandras Ratnieces debijas dzejas krājums «Šķietami klusu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izdots laikraksta “konTEKSTS” galvenās redaktores Sandras Ratnieces debijas dzejas krājums “Šķietami klusu”, medijus informē Jāņa Rozes apgāda pārstāvji.

Grodums un dziļums – tā izdevēji raksturo dzejnieces pirmo krājumu, kurā iekļauti gan beidzamajos gados, gan senāk sarakstītie darbi. Grāmatai ir trīs daļas: pirmo veido dzejoļu cikls par autores dzimtas pieredzēto izsūtījumā Sibīrijā, otro – cilvēka emociju un dabas simbiozes atainojums, trešo – dzimtas mājām un mūsdienu reālijām veltīti dzejoļi.

“Tā ir dzeja, kas nesteidzas būt emocijās un izjūtu izpausmēs atvieglināta un poētiski glāsmaina.

Drīzāk to varētu saukt par ilgi aizturēta pārdzīvojuma akumulācijas un izaudzēšanas dzeju.

Tas ir kā no aizturētā un noklusētā dzīlēm izcelts smagums, kura dēļ dzejas intonācija ir ārēji atturīga. Un kontrastā šai atturībai – siltums. Šādu siltumu naktī var izstarot saules gaismas enerģiju uzkrājusi akmens mūra siena. Šo īpatnību dēļ Sandra Ratniece spēj savā dzejā apvienot lirisko pusi (to, kurā nolasāma sievietes emociju pasaules reģistri) ar episko, vērojošo, vispārinošo intonāciju. Vārda matērija te ir vienlaikus caurspīdīga un blīva, skaniski bagāta, tomēr ne brīdi nekļūdama ornamentāli izklaidējoša,” par krājumu “Šķietami klusu” saka dzejnieks un atdzejotājs Māris Salējs.

Krājuma redaktors ir daudzu latviešu autoru skolotājs un padomdevējs, dzejnieks, atdzejotājs un esejists Jānis Rokpelnis. Krājuma vizuālo ietērpu veidojusi Lilija Berzinska.

Sandra Ratniece
Sandra Ratniece

Par autori

Sandra Ratniece (1969) ir laikraksta “konTEKSTS” galvenā redaktore. Ieguvusi filoloģijas doktores grādu par literāro jūgendstilu. Aktīvi iesaistījusies zinātnisko konferenču organizēšanā gan Latvijas Universitātē, gan Rēzeknes Augstskolā, sastādījusi un rediģējusi zinātniskus rakstu krājumus, docējusi un docē vairākās augstskolās, regulāri raksta recenzijas par latviešu un cittautu literatūras tulkojumiem latviešu valodā. Jau vairākus gadus organizē un vada Latvijas Rakstnieku savienības jauno literātu radošo semināru “Aicinājums”. Ir bijušas publikācijas žurnālos “Domuzīme”, “Jaunā Gaita”, mēnešrakstā “KonTEKSTS”, “Latvijas Avīzes” pielikumā “Kultūrzīmes”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti