Klajā nāk Raiņa grāmatas «Kastaņola» jauns izdevums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Grāmata pirmo reizi klajā nāca 1928. gadā, bet tagad tai izveidots jauns izdevums, ko papildina kartes pa Raiņa un Aspazijas trimdas vietām, kas būs labs palīgs kultūras tūristiem.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros otrdien notiks Raiņa atmiņu grāmatas "Kastaņola" atvēršanas svētki. Grāmata pirmo reizi klajā nāca 1928. gadā, bet tagad tai izveidots jauns izdevums, ko papildina kartes pa Raiņa un Aspazijas trimdas vietām, kas būs labs palīgs kultūras tūristiem. Grāmatas zinātniskā redaktore un komentāru autore ir Gundega Grīnuma.

Rainis un Aspazija trimdā Kastaņolā pavadīja 14 gadus, Rainis šo vietu ļoti iemīlēja un dēvēja par savas dvēseles oāzi. "Atkal tevi redzēt, skaistā Kastaņola! Pēc gariem gadiem skatīties tavās zilajās debesīs, tavos zaļos ezeros un tumšās cipresēs, dzīvot saulē un aizmirst, ka ir dzīve bez saules…" - skan radio lasījuma fragments no Raiņa atmiņu grāmatas "Kastaņola". Grāmata ir īsta slavas dziesma šim skaistajam ciematam pie Lugano ezera, kur Rainis pavadīja 14 trimdas gadus, ko dēvēja par savu otro dzimteni un kur vienmēr vēlējās atgriezties. Viņa atmiņu krājums par Kastaņolu atsevišķā grāmatā izdots 1928. gadā, kļuvis par retumu, tādēļ tagad klajā nācis jauns izdevums - tekstoloģiski precizētā versijā, ko papildina komentāri un pielikumi, stāsta grāmatas zinātniskā redaktore un komentāru autore Gundega Grīnuma.

Mūsu kultūrvēsturē Kastaņola īpaša ar to, ka tajā radās vesela plejāde Raiņa zelta fonda darbu, lugas "Zelta zirgs", "Indulis un Ārija", "Pūt, vējiņi", "Spēlēju, dancoju" un daudzi citi. Tieši Kastaņolā tapa arī neatkarīgās Latvijas vīzija, ko viņš iemūžināja kā savos literārajos darbos, tā vēstulēs, piezīmēs un publicistikā.

Jaunais grāmatas "Kastaņola" izdevums īpaši interesants ar to, ka Raiņa tekstu tajā papildina materiāls kultūras tūristiem - un tās ir maršruta shēmas, kurās norādītas svarīgākās Raiņa un Aspazijas trimdas vietas. Jaunais izdevums palīdzēs atrast Raiņa vietas, kā arī salīdzināt savas izjūtas par Kastaņolu tagad ar Raiņa izjūtām toreiz, kad viņu tik ļoti iejūsmināja Kastaņolas krāsas, smaržas un skaņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti