Klajā nāk pirmās DVD sērijā «Rakstnieks tuvplānā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ ceļu pie skatītājiem sākusi jauna DVD sērija - „Rakstnieks tuvplānā”, kurā portretēti mūsdienu spilgtākie rakstnieki.

Šobrīd klajā nākuši divi pirmie diski par Imantu Ziedoni un Gunti Bereli, kam sekos vēl virkne materiālu par citām ievērojamām personībām. Cikla idejas autore un režisore ir Ināra Kolmane, kura darbu pie šī projekta aizsākusi jau pirms 13 gadiem.

Cikla „Rakstnieki tuvplānā” pirmais DVD disks ir veltīts Imantam Ziedonim, un tajā viņš īpaši akcentē savas vecāsmātes lomu, kuras spriešanas modeļi uz viņa personību atstājuši ļoti lielu ietekmi. Tikpat brīvi un nepiespiesti Ziedonis uzfilmētajā materiālā stāsta arī par savu bērnību un piedzīvojumiem kara laikā, par savu vēlāko lecīgumu un par to, kā viņš izprot savu dzejnieka misiju:

Intervija ar Imantu Ziedoni ierakstīta 2000.gadā, un ar to arī savulaik režisore Ināra Kolmane aizsāka ciklu „Rakstnieki tuvplānā”. Tā mērķis - iemūžināt un pēc iespējas patiesāk dokumentēt spilgtākos mūsdienu rakstniekus.

Cikla ideja izrietēja no atskārsmes, ka šī niša mūsu valstī ir atstāta pašplūsmā. „Atmodas laikā es veidoju dokumentālās filmas Vācijas - Francijas kanālam ARTE par mūsu vēsturi caur kultūras darbiniekiem. Tad es īstenībā biju diezgan lielā šokā, jo es ļoti cītīgi „gāju cauri” arhīviem - gan televīzijas, gan kino, un es sapratu, ka tie arhīvi, kuru ir daudz, tie ir ļoti politizēti. Savukārt televīzijā saglabājas daļa raidījumu, bet filmētais materiāls praktisku iemeslu dēļ tiek nodzēsts. Man likās - no mūsu gaišākajiem prātiem un šīs Atmodas realizētājiem nākotnē paliks tikai viņu darbi un fotogrāfijas…” par ideju stāsta Kolmane.

Ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu Ināra Kolmane kopā ar savu radošo komandu ķērās pie darba, un tagad 13 gadu laikā sagatavoti materiāli par 30 mūsu redzamākajiem rakstniekiem. Sākotnēji tie tika izmantoti dažādos izglītības projektos, bet nu iecerēts tos darīt pieejamus arī plašākai publikai, un iemūžināt DVD diskos.

Šonedēļ klajā nākuši pirmie divi diski, viens veltīts Imantam Ziedonim, otrs - Guntim Berelim.  Intervijā Berelis ir ļoti atklāts, un brīvi stāsta par dažādiem savas dzīves periodiem, arī bohēmu, aizraušanos ar Austrumu praksēm un vājību kolekcionēt „Spyderco” nažus.

Viena no cikla līdzautorēm - teātra zinātniece Ieva Struka uzskata, ka šie materiāli ir ļoti būtiskas un interesantas liecības gan par pašiem rakstniekiem, gan laiku, kurā viņi dzīvo.

„Man šķiet, mēs būtu ļoti priecīgi - gan skolotāji, gan kultūrā ieinteresēti cilvēki - ja mēs varētu restaurēt, nu, teiksim, Rūdolfa Blaumaņa balsi, viņa runas stilu, jo tas iedod papildus dimensiju, telpu un apjēgu par mākslinieka daiļradi. Tāpēc šim ciklam ir ļoti būtiska nozīme, jo tas ļauj sajust mākslinieku, dzirdēt, redzēt viņu,” klāsta Struka.

Svarīga loma ir videi, kurā intervijas tiek veiktas - un to bieži vien rakstnieki izvēlas paši. Ievas Strukas intervētā Inga Ābele, piemēram, vienu daļu no sarunas vēlējusies ierakstīt savas bērnības lauku mājās.

Tikko klajā nākuši Imantam Ziedonim un Guntim Berelim veltītie DVD diski, tiem drīzumā sekos intervijas ar Zigmundu Skujiņu, Regīnu Ezeru, Māru Zālīti un Knutu Skujenieku. Bet radošā grupa turpina filmēt, un tuvākā iecere ir doties uz Londonu, lai tiktos ar dzejnieci Veltu Sniķeri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti