Kultūras ziņas

Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva māksla kritikā

Kultūras ziņas

Rituma Ivanova "Vērotāja laiks" Kuldīgā

Mildas Klampes dzeja un miniatūras "Pie iesākuma"

Klajā nāk Mildas Klampes dzejas un miniatūru krājums «Pie iesākuma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pie lasītājiem ik pa septiņiem gadiem nonāk dzejnieces un teoloģes Mildas Klampes veikums grāmatā. Šādu ciklu viņa izvēlējusies pati, un nu atvēršanas svētki nosvinēti jaunākajai dzejas un miniatūru grāmatai "Pie iesākuma".

Zvaigznes dienas noskaņā Rīgas Jēzus luteriskajā baznīcā skanēja dzeja un mūzika dzejnieces un teoloģes Mildas Klampes jaunākās grāmatas "Pie iesākuma" atvēršanas svētkos.

"Tas vienojošais, galvenais izejas punkts ir Svētie raksti, principā mēs jau sevi izlasām Svētajos rakstos, kādi mēs esam. Un tur notiek tā komunikācija ar sevi un ar Dievu. Mana grāmatiņa būtu tā interpretācija no manas puses kā no dzejnieka par Genesi," pastāstīja Milda Klampe.

Dzejnieces un teoloģes Mildas Klampes dzejas un miniatūru krājums "Pie iesākuma" tapis vairāku gadu garumā, sākts rakstīt drīz pēc otrā dzejoļu krājuma "Visatnē" iznākšanas pirms septiņiem gadiem. Jaunākajā grāmatā kopdarbā ar autori pirmoreiz satiekas mākslinieks Gints Veilands, cenšoties vizualizēt pasaules radīšanu.

"Milda šajā grāmatā visvairāk spēlējas un apspēlē vārdu. Tas ir tas, kas man patīk, ka šī dzeja nav viegla, nav tradicionāla, drīzāk tā ir spēle ar vārdiem," norādīja mākslinieks.

Garīgo meklējumu dzejas valodā baznīcā ar klausītājiem dalījās arī dzejnieki Agita Draguna un Jānis Rokplenis.

"Būtiskākās domas Genesim cauri es viņu pārdefinēju ar nosaukumu "Pie iesākuma", tas būtu vairāk zinātnisks nosaukums. Jo uz šo grāmatu atsaucas Jaunajā Derībā diezgan daudzi apustuļi, pats Jēzus arī, un tur ir ierakstīta sākumā un beigās tā Alfa un Omega, jo Kristus ir Alfa un Omega. Un līdz ar to grāmatas pirmā daļa ir vairāk dzejolis, vairāk korespondējas uz Veco Derību, otrā daļa – miniatūra – ir starpposms starp Veco un Jauno Derību, un trešā daļa, miniatūra, arī ir šī laika rezonanse, kurā mēs dzīvojam caur Rakstu prizmu," par grāmatu stāstīja autore.

"Dzeja, pārdomas, tā ir tāda personiska, dziļi intīma sarakstīšanās ar savu dvēseli, un tas ir māksliniekam grūts uzdevums – noturēt to stīgu, to vibrāciju, teikt, jā, ka es kaut kādā veidā izjūtu arī to tekstu, šo dzeju. Man viņas dzeja iepatikās uzreiz, tas bija kaut kas, kas aizķēra, notvēra, un man bija viegli pat turpināt to tādā veidā, ka sūtu grafiski," atzīmēja mākslinieks Gints Veilands.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti