Klajā nāk grāmata par Varakļānu ebreju kopienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada nogalē iznāk vēsturnieka Kaspara Stroda grāmata "Pagātnes nospiedumi: Varakļānu ebreju kopiena", informēja autors. Izdevums vēsta par ebreju kopienas dzīvi un viņu likteņiem mazpilsētā, kas atrodas uz Latgales un Vidzemes robežas.

"Šī grāmata lielā mērā ir vietējo cilvēku skatījums uz vēsturiskajiem procesiem viņu ikdienas dzīves telpā – Varakļānos. Tas ir stāsts par draugiem, kaimiņiem, skolas biedriem un vienkāršiem līdzcilvēkiem, kuri vairāku gadsimtu garumā bija neatņemama pilsētas sabiedrības daļa. Diemžēl viņi, tāpat kā tūkstošiem citu Latvijas ebreju, Otrā pasaules kara izraisītajos nežēlības un haosa apstākļos teju pilnībā tika iznīcināti," atklāja Kaspars Strods.

Grāmatā iekļauts plašs avotu un literatūras klāsts, starp kuriem nozīmīgākais – intervijas ar Varakļānu un tuvākās apkārtnes iedzīvotājiem. To, ka grāmatā uzsvars tiek likts tieši uz vietējo iedzīvotāju atmiņām, izceļ arī izdevuma literārā redaktore Ligija Purinaša:

"Daudzi grāmatā lasāmie stāsti ir pašu varakļāniešu piedzīvotā atspoguļojums, kas rada apbrīnojamu līdzesamības, līdzpārdzīvojuma sajūtu.

Lai arī grāmatā ieturēts samērā strikts akadēmiskā pētījuma stils, esmu pilnīgi pārliecināta, ka grāmata paredzēta plašam lasītāju lokam."

"Grāmata "Pagātnes nospiedumi: Varakļānu ebreju kopiena" vēsta par kādas mazas kopienas dzīvi salīdzinoši neilgā laika periodā, kas norisinājusies relatīvi nelielā ģeogrāfiskā apgabalā. Tomēr šī vēsture mums pastāsta ļoti daudz: par laiku, telpu, cilvēkiem un notikumiem. Kaspara Stroda pētījums vēsta par kādu ļoti būtisku Latvijas kultūras vēstures daļu, Varakļānu ebreju kopienas dzīvi un tās traģisko galu, atainojot šo zudušo pasauli tās daudzkrāsainībā, pretrunās un subjektīvajās realitātēs. Pagātnes norišu vēstījums, ko papildina autora savāktās mutvārdu vēstures liecības, sniedz ieskatu nelielas vietējās kopienas sadzīves ainās, kas acīmredzami nesaskan ar daudziem mūsdienu vispārinātajiem priekšstatiem un tiecas aizpildīt tukšos plankumus mūsu kolektīvajā atmiņā", tā par grāmatu raksta komunikāciju zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Didzis Bērziņš.

Pagājušajā gadā biedrība "Hronologeja" izdeva populārzinātnisko izdevumu "Laikmeta nospiedumi: 20. gadsimta Latgales stāsti" un, kā atzīst Ligija Purinaša, tad šī grāmata "netieši turpina jau aizsākto biedrības "Hronologeja" vēsturisko grāmatu sēriju par Latgales vietām, laikiem un cilvēkiem.". Biedrības "Hronologeja" uzmanības centrā ir kultūras un mākslas procesu sekmēšana Latgales reģionā, aicinot paraudzīties uz kultūras procesiem plašākā un laikmetam atbilstošākā mērogā.

Grāmatas zinātniskais redaktors ir vēsturnieks Iļja Ļenskis, bet mākslinieks – Raivis Nikolajevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti