Kultūras ziņas

Aicina veidot pastmarku par Ziedoņa tēmu

Kultūras ziņas

VEF fotoaparāta "Minox" mantinieki

Klajā nāk Daiņa Īvāna grāmata "Garaspēka zemes atgūšana"

Klajā nāk Daiņa Īvāna grāmata «Garaspēka zemes atgūšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Laikā, kad tiek atzīmēta Latvijas Tautas frontes 25.gadskārta, šodien pie lasītājiem nonāk Daiņa Īvāna grāmata „Garaspēka zemes atgūšana". Tās būs autora esejas un bagātīgs fotogrāfiju albums vienā sējumā.

Atmodas gadus Dainis Īvāns atceras spilgti un detalizēti. Šobrīd pirmais Tautas frontes priekšsēdētājs savas atmiņas ir apkopojis grāmatā „Garaspēka zemes atgūšana".

„Man gribējās nedaudz mitoloģizēt Atmodas tēmu, teiksmas līmenī runāt par tautas varonību, kas līdz šim nevienā akadēmiskā pētījumā vai memuārā nav izdarīts," norāda Dainis Īvāns.

Īpašu uzmanību Dainis Īvāns pievērsis tam, lai grāmatas saturs un forma būtu viegli uztverama jaunajai paaudzei. Grāmatā publicētas daudzas vēsturiskas fotogrāfijas, tās teksts apzināti ir veidots īss. Tāpēc līdz šim, šos materiālus jauniešiem, Īvāns ir sastapies ar necerētu reakciju.

Jauniešu reakcija ir apbrīnojami sapratīga. Pat tādi astotās klases skolnieki ir klausījušies kā sāls stabi," stāsta Īvāns.

Toreiz Latvijā cīnījās divi ideoloģiskas grupas – Tautas fronte un Interfronte. Īvāns uzskata, ka, kaut arī Latvija ir atguvusi savu neatkarību, Tautas frontes pretinieki joprojām ir modri.

„Mēs redzam, kādā virzienā ir attīstījusies lielā kaimiņvalsts Krievija. Ja tajos gados mums bija cieša sadarbība ar Krieviju, kas bija Saharova, Afanasjeva Krievija, tad tagad atkal ir atgriezies tas pats čekistu režīms, kurš spēcīgi ietekmē savus atbalstītājus arī šeit," atklāj grāmatas autors.

Runājot par šodienas situāciju valstī, Dainis Īvāns izsakās cerīgi, novērtējot paveikto Atmodas gados:

Mēs esam 25 gadu laikā izgājuši zināmu smagu, haotisku, bet tomēr iekšēju evolūciju. Varbūt tagad sākas cita, iekšēja atmoda."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti