Kultūras ziņas

Sākas īsfilmu festivāls "2Annas"

Kultūras ziņas

Par būtisko mākslinieka dzīvē un daiļradē

Glābšanās instrukcija piecpadsmitgadīgajai sev

Klajā nāk Andras Manfeldes romāns «Vilcēni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apgāds "Dienas Grāmata" laidis klajā dzejnieces un prozaiķes Andras Manfeldes romānu "Vilcēni", informēja SIA "Dienas Grāmata" mārketinga speciāliste Ieva Gabre.

"Romāna "Vilcēni" darbība risinās 1990. gadu sākumā, teritorijā starp upi un jūru. Tā varoņi ir pusaudžu banda — vilcēni. Tomēr romāns nav nedz par Jūrmalu, nedz vēsturisko laiku, nedz hormonu tracinātu jaunību.

"Kas notiek, ja dzīves pavasaris sakrīt ar dabas un valsts pavasari? Neirotiskā nedrošība rada vēl vienu zudušo paaudzi, kas savā ceļā uz brīvību sagrauj ne tikai pieturvietu stiklus un konteinerus, bet arī paši sevi un savus tuvākos. Tomēr skrējiens pēc absolūtās brīvības ir veltīgs, jo no atbildības par savu rīcību neatsvabina pat nāve. Noslēpumainais Laivinieks, kurš klejo no viena upes krasta uz otru, vienam no vilcēniem vēstī: “Ja aiziets nepareizi, ir jāatgriežas sākumpunktā, tikai tā iespējams kļūt brīvam.” Jeb — citu nodot nav iespējams, vien sevi," par grāmatu stāstīja apgāda pārstāvji.

Autore romānu "Vilcēni" raksturojusi kā "poētiski blīvu, brīvu, aizrautīgu tekstu, kurš stāstīs par saknēm, piedošanu, nodevību, tekstu, kurš pats ir kā vilciens, kuru uzreiz nevar apturēt.

"Vilcēnos" būs nedaudz no "Adatas" — tas, kas man autobiogrāfiskajā romānā neielīda jeb ko tolaik, rakstot pirms gadiem piecpadsmit, vēl nemācēju".

Grāmatas prologā autore teica – romānu rakstījusi kā glābšanās instrukciju piecpadsmitgadīgajai sev. Un stāstam cauri vijas doma – ja aiziets nepareizi, jāatgriežas sākumpunktā. 

Romāna "Vilcēni" vāku rotā melnbaltās fotogrāfijas meistara Andreja Granta 90. gados iemūžināts mirklis. Grāmatas atvēršana iecerēta pēdējā februāra dienā, 29. februārī. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Andras Manfeldes (1973) darbi lasītājiem ir pazīstami jau gandrīz divus desmitus gadu. Viņa raksta gan pieaugušajiem, gan bērniem, un kopumā klajā laistas 13 grāmatas. Gandrīz puse no tām ir vai nu nominēta kādai balvai, vai arī saņēmusi to, piemēram, debijas dzejoļu krājums "Tranšejas dievi rok" saņēma Ojāra Vācieša prēmiju (2005), stāsts "Kurš no mums lidos?" ieguva 2018. gada Literatūras gada balvu kā labākā bērnu grāmata, bet romāni "Dzimtenīte" (2013) un "Virsnieku sievas" (2017) nominēti Literatūras gada balvai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti