Kultūras ziņas

Menuets, Kalniņš, Latvija. 50, 77, 100

Kultūras ziņas

Māksla un vasara galerijā "MuseumLV"

Uldim Bērziņam jauns dzejoļu krājums

Klajā nācis Ulda Bērziņa dzejas krājums «Idilles» par dzīves ainiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tuvojoties Dzejas dienām, kas sāksies jau piektdien, apgāds "Neputns" laidis klajā dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa jaunāko dzejas krājumu "Idilles". Autors izteicies, ka tas izaudzis no dzejas gardēža kāres nosmelt dzīves un dzejas situācijām virsū savilkušos krējuma kārtiņu. 

Dzejas un atdzejas grāmatu autors, dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš, ko dēvē arī par latviešu poētikas reformētāju, dzejoļus krājumam "Idilles" pirmo reizi uzticējis atlasīt dzejniekam Kārlim Vērdiņam. 

"Tā nav mana ekspansija, kur es gribētu pasauli uz kaut ko aicināt. Kārlis Vērdiņš pasaka kaut ko par mani," stāsta Bērziņš.

Par savu krājumu viņš saka: "Te ir gali, turpinājums, vairākiem iepriekšējiem krājumiem. Kā cikliņi, kas nāk, kas kur nosapņots... (..) Tas, kas valodā pastāv, valodas realitāte, valodas garša, var padarīt uz brīdi tik priecīgu, ka sacerēju veselu lapu."

Dzejoļu krājuma nosaukums "Idilles" tulkojumā no sengrieķu valodas apzīmē glezniņas, kas pēc žanra noteikumiem varētu solīt rāmas dzīves ainiņu attēlojumu.

"Tās omulīgās sajūtas. Tā mana reakcija uz kaut ko. Vai uz redzētu sapni, vārdu sakot, kaut kas mierīgs un garlaicīgs. Tas būtu tā kā idille. Rāms laiks pēc pērkona briesmas," skaidro Bērziņš.

Dzejas dienu laikā, 10. septembrī, Ulda Bērziņa dzejas namā "Vijoļšķūnis" sev tuvus kolēģus un atdzejas meistarus Bērziņš pulcēs ikgadējā pasākumā "Metafiziskā dzeja", bet plašāka publika dzejnieku varēs satikt Latvijas dzejas klasiķu vakarā 14. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti