Klajā nācis romāns «Armagedona cikls»: Jāņa Einfelda desmitā grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Apgādā “Dienas Grāmata” klajā nācis Jāņa Einfelda romāns “Armagedona cikls”. Tā ir rakstnieka Jāņa Einfelda (1967) desmitā grāmata. Romāns reālistiskā manierē tēlo personības tapšanu padomju okupācijas dziļās stagnācijas periodā, 20. gadsimta 80. gados, īpaši regresīvā un represīvā vidē – profskolā. Romāns sākas ar neizskaidrojamu slepkavību, ko cenšas atšķetināt mūsdienu izmeklētāju grupa, kas dēvējas par Armagedona ciklu. 

Izmeklēšanā atklājas divas personas – pulkvedis Vējš un dzejnieks Līdzenumu Altajs –, kuru savstarpējā saistība un saikne ar noziegumu Armagedona ciklam ir jāpierāda. 

“Ciklam ir svarīgi, lai ļaudis tā nozīmībai notic. Lai notic atdzimšanai, kuru tikai mēs varam sniegt. Tad zudīs jebkādas robežas un cilvēki būs brīvi no pienākumiem. Tos pilnībā uzņemsies Armagedona darbinieki. Ļaudīm atkritīs gan rūpes, gan bažas par rītdienu, jo mēs rītdienu nokārtosim. Nokārtosim arī tālāku nākotni un vispār jebko,” teic Persona no Armagedona cikla. 

Kā vēstīts interneta vietnē “literatura.lv”,  Einfelda prozai raksturīgs sirreāla pasaules skatījuma savijums ar grotesku redzējumu, reālistisku, pat raupju un naturālistisku sadzīves detaļu līdzāsesamība romantiskai izjūtai un skaidri sajūtamai sāpei par ideālu trauslumu mūsdienu pasaulē. 

Līdzās sadzīves realitātei jaušamas pasaules kultūras tēlu, motīvu, jēdzienu reminiscences. Einfelda darbi savas īpatnējās stilistikas dēļ kļuvuši par latviešu prozas būtisku sastāvdaļu, radot pat savdabīgu terminu "einfeldi", ar to apzīmējot tēlainības principu.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Cieto vāku sējums, 192 lpp., izdota 2019. gada 1. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti