Kultūras rondo

Marka Rotko centrs piedāvā iepazīt keramiķa Pētera Martinsona darbus jaunā formātā

Kultūras rondo

Sākas Cēsu mākslas festivāls. Iepazīstinām ar norisēm

Klajā nācis pirmais Baltijas literārais žurnāls "No More Amber"

Klajā nācis pirmais Baltijas literārais žurnāls «No More Amber»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izdots pirmais Baltijas literārais žurnāls "No More Amber". Tā atvēršanas svētki notika Lietuvā. Žurnāla redaktori no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas autoru izvēlei noteica pāris atlases kritērijus, bet pa daļai lēmums bijis tīri intuitīvs. Pieaicinātie autori par iesaisti esot gandarīti. 

Izrādās, ka ideja veidot Baltijas valstu literāro žurnālu, kā stāsta dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš, ir mūžsena. Viņš pats un dzejnieks Juris Kronbergs šo ideju pēc Atmodas daudz tika cilājuši, bet senāk – starpkaru periodā – tāds izdevums pat esot iznācis.

Literārajam žurnālam "No More Amber" ir pa vienam redaktoram no katras Baltijas valsts, un tie ir Berita Kašana, Marius Burokas, Toms Treibergs. Vienlīdzīguma princips īstenots arī citās pozīcijās –

autoru darbi sarindoti lozējot, savukārt žurnāla nosaukumu trīs redaktori kopīgi izraudzījuši no 11 variantiem.

Taisnības labad jāatzīst, ka ir arī viens ne tik visus iekļaujošs sadalījums – visi redaktori ir dzejnieki. “Esam paņēmuši savas ģildes diktātu,” ar smaidu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” piebilst Treibergs. 

Lūgta komentēt pieaicināto autoru izvēli, redaktore no Igaunijas – Berita Kašana – skaidro, ka bijuši literāti, par kuriem sanācis vienoties nekavējoties, bet viņai pašai bija svarīgi izvēlēties arī tādus rakstniekus, dzejniekus, kuru teksti pēc iespējas vieglāk un gludenāk padotos tulkojumam. Viņa turpina: “Tā vienlaikus bija arī ļoti intuitīva pieeja, jo, atklāti runājot – nevarētu teikt, ka mēs būtu ārkārtīgi lauzījuši galvas par autoru izvēli.

Tu izdzirdi vai iedomājies autora vārdu un uzreiz saproti, vai tas nostrādās tieši šoreiz vai laikam tomēr nākamreiz.” 

Kolēģes sacīto papildina redaktors no Lietuvas – Marius Burokas: “Mums bija jāizvēlas autori, kuri ir ne tikai labi rakstītāji, bet arī ir labi sava sarakstītā nolasītāji publikai. Tāpēc, ka mēs vēlamies, lai šos tekstus autoru lasījumā dzirdētu ne tikai Viļņā, bet arī Rīgā, Tallinā un citviet. Pāris lietuviešu autori žurnālā ir iekļauti tieši šī apsvēruma dēļ.”

Dzejnieks Kirils Ēcis un tulkotājs Džeids Vils
Dzejnieks Kirils Ēcis un tulkotājs Džeids Vils

Runājot par Latvijas autoru izvēli, Toms Treibergs to nodēvē par simfonisku: "Iesākums kā uvertīra ar Veltu Sniķeri, tad turpinājums ar Baibu Bičoli, Linardu Taunu un Gunaru Saliņu – Elles ķēķa autoriem, dramatiskāki akordi ieskanas ar Dainu Sirmo, tos pārņem Kirils Ēcis. Tad atkāpe ar prozu – Dace Rukšāne un Svens Kuzmins, kurš uzbur sev raksturīgo absurda tematiku." 

Lietuvas Rakstnieku savienības starptautisko sakaru koordinatore un Baltijas literārā žurnāla koordinatore Marija Mažule norāda, ka "No More Amber" sagatavošanu, protams, nācās pakārtot pandēmijas noteiktajiem ierobežojumiem:

“Šis žurnāls tapa, katram sēžot savās mājās pie datora [..]. Būtiskākais, kā šajos apstākļos iztrūkst, ka tu neredzi žurnālā iesaistīto dalībnieku sejas – viņu reakcijas, kad tiek vērtēts viens vai otrs radošais risinājums.

Tāpēc tad, kad karantīnas ierobežojumi tika samazināti, man bija ļoti iedvesmojoši satikt kolēģus un saņemt no viņiem uzmundrinājumus. Arī tiekoties ar autoriem, guvu nojausmu, ka viņi novērtē savu iesaisti mūsu žurnālā, un tas ļoti iepriecina.”

Aktuālās ziņas par Baltijas literāro žurnālu "No More Amber” atrodamas tā "Facebook" lapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti