Kultūras ziņas

Jauna ekspozīcija Marka Rotko centrā

Kultūras ziņas

Jaunas Jāņa Lūsēna Ziemassvētku dziesmas

Izdod Māras Zālītes dziesmu tekstu krājumu

Klajā nācis Māras Zālītes dziesmu tekstu krājums «Rakstu rakstā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Apgādā "Mansards" izdots Māras Zālītes dzejas krājums "Rakstu rakstā", kurā apkopoti dzejoļi no daudziem populāriem mūzikliem, izrādēm, oratorijām un operām. Trešdienas, 9.decembra, vakarā Māra Zālīte svin grāmatas atvēršanas svētkus, bet neilgi pirms tam ar autori tikās Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņas".

Krājumā "Rakstu raksti" apkopoti Māras Zālītes teksti no oratorijām, kantātēm, dziesmu svētku cikliem. Atpazīstamākie dzejoļi daudziem saistās ar muzikālām izrādēm, kas bija populāras pirms gadiem 10-15. Ir izaugusi jauna paaudze, un dzejniece jaunajā grāmatā cer vērsties tieši pie jauniešu auditorijas.

"Pirmo reizi es izlasīju arī tādas kliņģera ogas, rozīnes no muzikāli dramatiskām izrādēm. Ne visi teksti ir dzejoļa vārda cienīgi, bet tomēr viena daļa varētu būt," saka Māra Zālīte.

Muzikālās izrādes "Meža gulbji", "Kaupēn, mans mīļais", "Sfinksa" un daudzas citas tapušas sadarbībā ar lieliskiem komponistiem - Jāni Lūsēnu, Imantu Kalniņu, Raimondu Paulu un Zigmaru Liepiņu. Tās ir muzikālo izrāžu vēstures zelta lappuses. Darbu, dzejoļus atlasot krājumam, Māra Zālīte uztvērusi ar aizkustinošu nostaļģiju.

"Daudzi dzejoļi citā kontekstā iegūst citu jēgu. Tur, jāsaka, es izgāju cauri riktīgi pusdzīvei. Bija diezgan grūti izvēlēties, ko likt, ko nelikt. Marinēju to grāmatu gandrīz divus gadus, kamēr es atradu Ingmāru Balodi, kas ņēmās to sastādīt," stāsta Māra Zālīte.

Dzejoļiem, kuriem bija lemts iedzīvoties mūzikā, nu tiek piedāvāta iespēja kopā radīt jaunu realitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti