Klajā nācis Ineses Krūmiņas romāns par dzimtu un Latviju «Vilkme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ceļu pie lasītājiem sācis “3×3” kustības Latvijā vadītājas, matemātiķes, jostu audējas un folkloristes Ineses Krūmiņas romāns – dzimtas sāga “Vilkme”, informēja izdevniecības “Zvaigzne ABC” pārstāvji.

Kā skaidroja izdevēji, “Vilkme” ir stāsts par vienas dzimtas trīs paaudžu cilvēku dzīvēm, par to, kas tiem devis spēku un kas – sāpējis. Par to, kā caur paaudzēm atkārtojas uzvedības modeļi un likteņstāsti. Caur cilvēkstāstiem "Vilkme" izstāsta arī Latvijas likteni.

Grāmatas autore Inese Krūmiņa par darbu stāstīja: “Esmu uzrakstījusi stāstu par vienas dzimtas trīs paaudžu cilvēku dzīvēm. Par to, kā viņi spēja izaugt cauri pārbaudījumiem vai padevās. Par to, kā un no kā viņu personības izveidojās tādas, kādas tās bija. Par to, kā caur paaudzēm atkārtojas uzvedības modeļi un likteņstāsti, – es pati šo atkārtošanos spilgti apzinājos, mācoties sistēmfenomenoloģijas (Helingera) metodi. Ieraudzīt, cik lielā mērā mēs katrs rīkojamies ne pēc brīvas gribas, bet sekojot iepriekš iedibinātiem “musturiem”, sākumā bija pat biedējoši. Vēlāk parādījās arī apjēgsme, cik svarīgi ir pieņemt visus, kas pirms manis bijuši, – tādus, kādi viņi ir bijuši. Tas dod gan spēku, gan brīvību.

Lai gan zināmā mērā grāmata ir autobiogrāfiska, tā tomēr nav dokumentāla hronika, bet gan subjektīva manas dzimtas nostāstu interpretācija.

Personvārdi pa lielākai daļai nav īsti, arī daļa notikumu ir izdomāta. Īsta ir mana piederība viņiem visiem, un tas ir gan slogs, gan balva.”

Inese Krūmiņa
Inese Krūmiņa

Uzņēmējs un grāmatu autors Ģirts Ančevskis par “Vilkmi” sacīja: “Cauri paaudzēm izveidotais ornaments ar savu magnētisko vilkmi katru no mums padara par daļu no gan patīkamā, gan dažreiz baisā dzimtas raksta; padara mūs par šīs magnētiskās vilkmes marionetēm, aicinot solidarizēties, sekot un piederēt. Tikai tad, kad dzimtas notikumos spējam saskatīt atkārtošanos, mūsu dzīvē sākas brīvo izvēļu laiks. Ineses Krūmiņas darbs ir nenovērtējama dāvana gan savas dzimtas nākamajām paaudzēm, gan mums visiem pārējiem, mudinot pētīt notikumu mežģīnes katram savā dzimtā.”

Inese Krūmiņa jau iepriekš ir nodarbojusies ar rakstīšanu, būdama autore grāmatai “Zīme. Raksts. Nozīme”  un nelielam darbam par pirts nozīmi latviskajā dzīvesziņā, tomēr romāns “Vilkme” ir autores debija daiļliteratūrā.

Pieejama arī e-grāmata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti