Klajā laists latgaliešu rakstnieka Valentīna Lukaševiča eseju krājums «Casnāgu maizeitis» 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latgaliešu grāmatu izdevējs SIA "Cymuss" laidis klajā rakstnieka, literatūrzinātnieka Valentīna Lukaševiča eseju krājumu "Casnāgu maizeitis", kas lasītājiem ļaus līdz šim iecienīto latgaliešu dzejas autoru iepazīt arī kā publicistu. Grāmata ir ne vien aforismu pilns skatījums uz lietām, kas nekad nepāriet, bet arī nozīmīgs pienesums latgaliešu esejistikai un latgaliešu rakstu valodas lietojuma bagātināšanai, pavēstīja izdevēji.

Grāmatā "Casnāgu maizeitis" apkopotas 39 autora esejas, kas iepriekš publicētas drukātajā periodikā un elektroniskajos medijos. Lukaševičs ir bijis ikmēneša feļetonists laikrakstā "Latvijas Avīze" (2004-2008) un latgaliski rakstījis pārdomas par saviem novērojumiem, tā laika aktualitātēm un pārdzīvojumiem, nonācis pie plašākām atziņām par sabiedrībā valdošajām tendencēm un likumsakarībām, tostarp arī par latgaliešu valodu un literatūru.

Lukaševičs ir latgaliešu pirmo postmoderno romānu "Seppuku iz saulis vādara" (1995) un "Valerjana dzeive i redzīni" (1996) līdzautors kopā ar Oskaru Seikstu, autors virknei dzejas grāmatu: "Kuozynda" (2005), "Vot taidi vot i batvini" (2006), "Bolti burti" (2011), "Pādi navā svāti" (2020). Viena no autora dzejoļu grāmatām "Bolti burti" saņēmusi latviešu literatūras gada balvas "LaLiGaBa" speciālo balvu.

Kā atzīst Lukaševičs, viņam apkārtējā pasaulē patīk tas, kas ir interesants un dabisks reizē:

"Grāmatas ir tas pats, kas sapņi. Tikai sapņus mēs nevaram izvēlēties, bet grāmatas varam gan.

Pēdējā laikā  man visvairāk patīk proza. Bija laiks, kad vairāk patika dzejoļi, bet tagad patīk mazāk un mazāk. Visticamāk, kaut kas izmainījās manī pašā, bet – galvenais – man šķiet, stipri mainījās poēzija. Rakstu, kad gribas. Kā savas slapjās, netīrās zeķes izžņaugdams. Kā skaļi kliegdams meža vidū, jo zini – stipri nepatraucēsi. Kā pudelē ieliekot vēstulīti un iesviežot okeānā. Apmēram tā. Pēc sarakstītā nodrukāšanas nepametu nekādus manuskriptus, papīra strēmeles, blociņus, folderus. Visu miskastē."

Krājuma "Casnāgu maizeitis" redaktore ir Ilze Sperga. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti