Kultūras rondo

Pētera Pētersona luga "Man 30 gadu" Nacionālajā teātrī

Kultūras rondo

Top filmas "Baltu ciltis" versija Eiropas tirgum

Atgādinājumi par Ņujorkas "Elles ķēķi" mākslā un dzejā

Kārlis Vērdiņš turpina veidot «Elles ķēķa» dzejnieka Gunara Saliņa Rakstu 2. sējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš turpina darbu pie Gunara Saliņa (1924-2010) Rakstu 2. sējuma veidošanas. Tajā būs iekļauti ne vien Saliņa atdzejojumi, bet arī viņa pētnieciskās apceres par latviešu literatūru. 

"Esmu pa pusei sastādījis viņa Rakstu 2. sējumu, kur būs ne tikai dzeja, kas ir ārpus krājumiem. Esmu strādājis Saliņu ģimenes arhīvā un atradis vēl daudz interesantus materiālus, gan nopietnus, gan ēverģēlīgus,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” atklāja Vērdiņš.

Vērdiņš skaidro, ka topošajā sējumā būs arī Saliņa atdzejojumi, jo viņš ir viens no labākajiem Rainera Marijas Rilkes atdzejotājiem latviešu valodā, tāpat krājumā būs ietvertas Saliņa pētnieciskās apceres par latviešu literatūru.

"Tas būs interesants sējums, tikai vēl jāuztaisa,” bilst Vērdiņš.

Gunara Saliņa Rakstu 1. sējums iznāca 2006 gadā. Tajā bija ietverts līdz šim nepublicētas dzejas krājums "No zila gaisa" un agrīnie, 40. gadu pirmajā pusē Latvijā rakstītie dzejoļi, un pēc došanās trimdā iznākušie trīs krājumi – "Miglas krogs" (1957), "Melnā saule" (1967) un 70.gadu otrajā pusē pēc viesošanās un pirmajām publikācijām Latvijā tapušais dzejas krājums "Satikšanās" (1979). Katrs no tiem recenzijās tiek atzīmēts kā ievērojams notikums latviešu literatūrā.

Savukārt Latvijā šobrīd vairākos atraktīvos veidos tiek atgādināts par Ņujorkas "Elles ķēki” un par ķēķiniekiem dzejā un mākslā, par latviešu māksliniekiem, kuri trimdā radīja radošas enerģijas pilnu centru.

"Elles ķēķis” akcentēts izstādē "Pārnēsājamās ainavas” Nacionālajā mākslas muzejā, bet VEF kultūras pilī skatāma izstāde ar "Elles ķēķa” mākslinieku gleznām un  domām. Abas izstādes atvērtas līdz 17. jūnijam.

29. maijā VEF Kultūras pilī var noskatīties Lailas Saliņas un Gundara Silakaktiņa izrādi  "Elles ķēķis. Ņujorka->Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti