Kultūras rondo

Sākas nacionālais kino festivāls "Lielais Kristaps"

Kultūras rondo

Gatavojamies Pasaules diktātam latviešu valodā. Sarunas par valodu

Kārļa Skalbes literārais mantojums raisa jaunas interpretācijas mūsdienās

Kārļa Skalbes mantojums rosina jaunas interpretācijas: top romāns un pētījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rakstnieka Kārļa Skalbes 140. jubilejas gadā top dažādi jauni viņa atstātā literārā matojuma rosināti darbi. Grāmatu sērijā "Es esmu.." viens no 12 autoriem, par kuru top romāns un arī pētījums, ir Kārlis Skalbe. Grāmatu sērijas ieceres autores, rakstnieces Gundegas Repšes, uzrunāti, literāro darbu par Kārli Skalbi raksta Pauls Bankovskis, savukārt pētījumu veido literatūrzinātniece Lita Silova.

"Gundega Repše ierosināja, ka Skalbe varētu būt mana romāna varonis vai tēma," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj rakstnieks Pauls Bankovskis. "Pirmajā mirklī nedaudz samulsu un nevarēju saprast – kāpēc. Lai par kaut ko rakstītu, man vienmēr nepieciešams atrast kādu personīgu motīvu vai sasaisti ar tēmu, par kuru rakstu. Kādu laiciņu padomāju un šo tēmu arī izdomāju."

Bankovskis stāsta, ka viņa topošā darba tēma būs nevis tieši Kārlis Skalbe, bet "kā būt labam". 

"Neviens cilvēks no mīļa prāta un būdams pie veselas saprašanas nesitīs sev pie krūtīm un neteiks – es esmu labs. Visbiežāk cilvēks apzinās, ka viņam piemīt trūkumi, vājības. Tajā pašā laikā cilvēkam piemīt vai vajadzētu piemist tieksmei gribēt būt labam vai labākam, kā viņš ir, un censties tādam būt," skaidro Bankovskis.

Rakstnieks vērtē, ka Kārļa Skalbes biogrāfija un tas, ko viņš ir rakstījis, ļoti spēcīgi atspoguļo šo cenšanos un tieksmi būt labam un labākam.

Lita Silova bilst, ka viņas domas par tēmu savā ziņā sabalsojas ar Bankovska teikto. 

"Kad ar mani runāja, bija patīkami apzināties, ka es tieku iesaistīta šajā projektā. Kad teicu, ka esmu ar mieru piedalīties šajā projektā un man bija iespēja pateikt, par ko, man bija trīs autori, starp kuriem teorētiski varēju izvēlēties. No tiem viens ir – Kārlis Skalbe," stāsta Lita Silova.

Silova skaidro, ka viņas līdzšinējās pētnieciskajās interesēs Kārlis Skalbe bijis visai attālināts, pētnieciskā nolūkā ciešāk ar autoru saskārusies maģistrantūras studiju laikā.

Man tas ir skaists izaicinājums, un man bija subjektīvi iemesli, kāpēc izvēlējos Skalbi," atzīst Silova.

Runājot par pētniecības darbu šajā projektā, Silova atzīst, ka ir gandarīta. Viņa arī uzsver, ka pētniecība drīkst būt radošs process. 

"Tas nozīmē, ka es definēju, ko pētu un kā pētu," skaidro Silova. "No pētnieciskā viedokļa lielākais izaicinājums bijis līdz šim – ko es tur gribu ieraudzīt.  Esmu definējusi trīs līnijas, kas mani interesē."

Arī Bankovskis pārāk daudz vēl nestāsta par topošo darbu, pirms vēl kaut kas uzrakstīts un kādam parādīts.

"Tas, kas mani visvairāk interesē, ir Skalbes mūža pēdējie gadi pirms došanās trimdā, pati aizbraukšana un aiziešana mūžībā. Tas ir laiks, kas mani visvairāk interesē," atklāj Bankovskis. "Sākuma brīdis, kas man ir interesants, ir tas, kad tiek uzbūvēta vasaras māja "Saulrieti" un viņi sāk pavadīt tur vasaras.

Tieši "Saulrietos" arī Bankovskis piedzīvojis vairākus ārkārtīgi patīkamus pārsteigumus, kas viņu ļoti iedvesmojuši.

Arī Silova bilst, ka šobrīd pētījums vēl ir iespaidu krāšanas fāzē, izzinot arī, kādas papildu zināšanas un informācija nepieciešama, kas neaprobežojas ar pašu Skalbi.

Grāmatu sērijā "Es esmu.." paredzēts izdot kopumā 24 darbus – 12 rakstnieki un 12 literatūrzinātnieki paralēli rada katrs savu autonomu darbu par vienu no 12 latviešu literatūras klasiķiem. Ja viss noritēs, kā iecerēts, jau 2020. gada rudenī dienasgaismu ieraudzīs cikla "Es esmu…" pirmā grāmata, bet 2023. gadā būs iznākušas visas 24.

Rezultātā pie lasītājiem nonāks 12 romāni un 12 monogrāfijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti