Dienas ziņas

Dižozols pārtop skulptūrā "Laika vilciens"

Dienas ziņas

Baltinavā sāk aptauju par teritoriālo reformu

Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks

Kalāčos atklāta izstāde «Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eduarda Veidenbauma dzimtajās mājās Kalāčos šovasar būs apskatāma Rakstniecības un mūzikas muzeja veidota izstāde "Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks". Izstāde iekārtota Kalāču mājas daļā, kas ilgus gadus apmeklētājiem bijusi slēgta. Tagad  tur aplūkojami tie nedaudzie priekšmeti un dzejoļu rokraksti, kuri raksturo Veidenbauma dziļo personību.

Veidot izstādi par Eduardu Veidenbaumu rakstniecības un mūzikas muzeja speciālisti iecerēja, jau plānojot rakstnieka 150 gadu jubileju. Sākotnēji to bija iecerēts atklāt Rīgā, Vidzemes guberņas ģimnāzijas ēkā, kur Veidenbaums savulaik mācījies, tomēr šī iecere neīstenojās. Pirmā vieta, kur izstāde ieraudzīja dienas gaismu bija Igaunijā, Tartu. 

“Tartu rakstniecības muzejs laipni uzņēma izstādi pie sevis, tā ka izstāde pirmo reizi tika eksponēta Tartu, igauņu valodā, pilsētā, kur Veidenbaums dzīvoja un mācījās,” stāsta Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule. 

Muzeja speciālisti lēma, ka izstādi par Veidenbaumu noteikti nepieciešams eksponēt arī Latvijā, un kur vēl piemērotāka vieta, kā rakstnieka dzimtās mājas Kalāči.

Izstādei dots nosaukums “Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks”, jo kā teic izstādes koncepcijas autors Marians Rižijs, Veidenbaums pats sevi par dzejnieku nemaz neuzskatīja. 

“Pateicoties tikai norakstiem, šie dzejoļi ir saglabājušies. Gan viņa dzīve, gan pēcnāves liktenis un slava balansēja uz esamības un neesamības robežas. Viņa paša dzeja ir caurausta ar šo traģisko eksistences apjausmu,” atklāj Rižijs. 

Izstāde iekārtota Kalāču mājas daļā, kura pirms 31 gada piedzīvoja ugunsgrēku un visu šo laiku ir bijusi slēgta. Uguns metafora caurvij arī izstādi. Šeit atklājas arī tas, ka Veidenbaums jaunībā daudzus savus dzejoļus ir sadedzinājis, un apmeklētāji var īpaši sagatavotus dzejoļus aiznest sev līdzi, tā simboliski pasargājot tos no uguns. 

Kalāču muzeja vadītāja stāsta, ka interese par šo izstādi ir ļoti liela: “Skolēni būs daudz, jau piesakās no Rīgas, no Olaines un piesakās aktīvi. Mūs priecē, ka ģimenes daudz brauc, tieši ar bērniem, ar skolēniem ar maziem bērniem brauc, te pat tādam piecgadīgam būs interesanti iepazīties ar Veidenbaumu.”

Izstāde par Veidenbaumu Kalāčos būs aplūkojama līdz 15. oktobrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti