Kultūras ziņas

Sveicam Leļļu teātra aktrisi Santu Didžus jubilejā!

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Mežakaija" – romāns par Gunaru Janovski

Kā veidojas rakstnieks? Ar romānu «Mežakaija» iepazīstina Osvalds Zebris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Romānu sērija "Es esmu…" turpina lasītājus iepazīstināt ar latviešu literatūras klasiķiem. Šobrīd klaja nācis kārtējais romāns, un tas stāsta par trimdas literatūras rakstnieku Gunaru Janovski. Darba autors Osvalds Zebris tam devis nosaukumu "Mežakaija", jo Janovskim ir bijušas tuvas divas stihijas – jūra un mežs.

"Man varbūt maza cerība bija, ka kādreiz manus darbus pētīs kāds Latvijas literatūras pētītājs un tur saskatīs kaut ko no tā, ko mēs šeit iemantojām un ko mēs šeit diemžēl arī pazaudējām." Pēc 31 gada šie rakstnieka Gunara Janovska vārdi nu ir piepildījušies. Sērijā "Es esmu…" klajā nāk romāns tieši par viņu – "Mežakaija". Tajā rakstnieks Osvalds Zebris izseko Janovska radošajam un notikumiem bagātajam mūžam.

"Viņš to, ko pats bija tiešām reāli dzīvē pieredzējis – gan bēgļu gaitas, gan brīvvalsts laiku, gan pēc tam iedzīvošanos trimdā Vācijā un vēlāk Anglijā –, to visu, dažādus savas dzīves posmus, viņš arī aprakstīja savos romānos," stāsta Osvalds Zebris.

Viņš atzīst, ka, atšķirībā no Janovska darbiem, "Mežakaija" ir fikcija, kas, protams, balstās rakstnieka biogrāfijā: "Romānā cilvēks raksta ļoti garu vēstuli savam vēstuļu draugam Anšlavam Eglītim, kas tiešām arī bija viņa vēstuļu draugs ilgu gadu garumā. Un šī milzīgi garā vēstule, ko viņš raksta savās vecumdienās, pārtop par viņa pēdējo romānu, kas arī ir šis romāns."

Osvalda Zebra romāns "Mežakaija"
Osvalda Zebra romāns "Mežakaija"

Osvalds Zebris stāsta, ka ar Janovski kā literāro varoni viņš mēģina izprast, kā veidojas rakstnieks. Pirmā brīvvalsts, karš, bēgļu gaitas un emigrācija, melnstrādnieku darbi – tas viss ir tikai fons, kurā Janovskis saraksta vairāk nekā 30 grāmatas. Viņam ir tuva brīvības tēma, apziņa par agresīvu valstu nolūkiem un īpaša vieta latviskumam.

"Nosaukums "Mežakaija" ir saistīts ar to, ka Gunaram Janovskim bija divas stihijas. Viena ir jūra, jo viņa tēvs bija kapteinis un viņš arī pats gribēja kļūt par jūrnieku, bet nekļuva, jo tēvs viņam to neļāva. Un otra lielā stihija bija mežs, ar ko viņš īpaši, teiksim tā, "saslima" savā Anglijas periodā," skaidro Zebris.

Izdevniecības "Dienas Grāmata" sērijā "Es esmu…" kopā plānots izdot 13 romānus un tikpat monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem. Par Janovski monogrāfiju gatavo Inguna Daukste-Silasproģe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti