Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijā studijas uzsāk ukraiņu studenti

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Aicina doties ekspedīcijā "Pa Aspazijas takām"

Jūrmalā aicina doties ekspedīcijā «Pa Aspazijas takām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uz izzinošu ekspedīciju "Pa Aspazijas takām" lielus un mazus Jūrmalas apmeklētājus aicina muzeja "Aspazijas māja" speciālisti. Ekspedīcijas mērķis – pēc pagājušā gadsimta senām fotogrāfijām būs jāatrod vietas, kurp patika doties dzejniecei.

Majoru vecais pasts, greznākais Jomas ielas kinoteātris, gardāko saldumu veikals un tirgus – tie ir daži no Aspazijas iecienītākajiem pastaigu mērķiem Jūrmalā.

"Aspazijas mājas" vēsturnieku izstrādātā ekspedīcija " Pa Aspazijas takām" dod iespēju ielūkoties pagājušā gadsimta 30. gadu Jūrmalā. Dažas no tā laika celtnēm ir saglabājušās līdz mūsdienām, par citām saglabājušās vien atmiņas. Ekspedīcijas maršruts sastādīts, balstoties uz aculiecinieku atmiņām un periodikas liecībām, kas apliecina dzejnieces pastaigu vietas Jūrmalā un atklāj arī detaļas par Aspazijas privātās dzīves paradumiem.

"Viena no interesantākajām atmiņām mums ir par konfekšu veikalu," stāsta "Aspazijas mājas" pārstāve, ekspedīcijas rīkotāja Dace Kaukule. "Jūrmalniece, toreiz jaunā Natālija Klīva atceras, ka strādājusi saldumu veikalā, kad ienāca labi ģērbta kundzīte. Un viņa atpazina, ka tā ir Aspazija. Un Aspazija redzēja, ka meitene ir samulsusi, nobijusies. Aspazija viņai palūdza skaistāko šokolādes tāfelīti. Tad samaksāja par pirkumu un teica – tas jums, jaunkundz!"

Nozīmīga loma Aspazijas ikdienā bija pastam. Dzejniece mīlēja rakstīt vēstules. Raiņa un Aspazijas sarakste ir viena no vērienīgākajām pasaules literatūras vēsturē – kopumā vairāk nekā divi ar pusi tūkstoši vēstuļu.

"Rainis savulaik lūdza Aspazijai, lai viņa neraksta uz pastkartēm personīgas lietas, jo tās lasīs sveši cilvēki. Viņš teica, lai raksta par laiku, par kopēju labsajūtu. Tas Aspazijai raksturīgi, ka viņa ļoti daudz rakstīja uz pastkartēm. Viņai bija daudz lietas, ko cilvēkiem pateikt," atzīmē muzeja pārstāve.

Apmēram puskilometru no Aspazijas mājas atrodas Raiņa un Aspazijas ārsta, daktera Nīmaņa māja. Dzejnieci ar ārstu saistīja ne tikai daktera – pacienta attiecības.

"Dakteris Nīmanis bija ļoti biežs viesis Aspazijas namā Dubultos," zina stāstīt Dace Kaukule. "Paša daktera atmiņās ir arī rindas, ka Aspazija ir viesojusies arī šajā namā un pat palikusi te pa nakti. Jo daktera Nīmaņa pirmā sieva ir Aspazijas māsīca Helēna Nīmane."

Ekspedīcijas kopējais garums ir nedaudz vairāk par septiņiem kilometriem, un tās maršruta karte pieejama Jūrmalas mājaslapā, kā arī uz vietas "Aspazijas mājā". Pieteikties izzinošai pastaigai "Pa Aspazijas takām" iespējams līdz 20. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti