Juris Zvirgzdiņš nominēts Itālijas literārajai prēmijai «Premio Strega»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš nominēts Itālijas prestižākajai literārajai prēmijai “Premio Strega” par grāmatu bērniem "Mufa. Stāsts par Āfrikas balto degunradzēnu", ko tulkojusi Margerita Karbonaro (Margherita Carbonaro), informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Grāmatas nosaukums itāļu valodā ir “Rinoceronte alla riscossa” un to izdevusi bērnu grāmatu izdevniecība “Sinnos”. Pirmizdevums latviešu valodā publicēts izdevniecībā “Liels un mazs” 2011. gadā ar Reiņa Pētersona ilustrācijām.

Juris Zvirgzdiņš nominēts Itālijas literārajai prēmijai «Premio Strenga»
Juris Zvirgzdiņš nominēts Itālijas literārajai prēmijai «Premio Strenga»

“Premio Strega” ir Itālijas prestižākā literārā prēmija, ko piešķir kopš 1947. gada. Prēmiju iedibināja rakstniece Marija Bellonči (Maria Bellonci) un Gvido Alberti (Guido Alberti), kas bija liķiera “Strega” uzņēmuma īpašnieks. Uzņēmuma nosaukums saistāms ar Benevento burvestību (raganu) stāstiem.

Šobrīd tiek pasniegtas arī Eiropas "Premio Strega", Jauniešu "Premio Strega" un Bērnu "Premio Strega". Bērnu prēmiju pasniedz jau 6. reizi (kopš 2016. gada) un to piešķir Itālijā publicētām grāmatām, arī tulkojumiem. Laureātu izraudzīšanā iesaistīti ap tūkstošs bērnu no 6 līdz 15 gadu vecumam no 100 skolām un bibliotēku lasītāju grupām. Ir izsludināti finālisti 3 vecuma grupās: 6+, 8+, 11+. Jura Zvirgzdiņa grāmata ir nominēta finālam kategorijā 8+, kur tā sacenšas ar oriģinālliteratūras darbu, ko sarakstījis itāļu rakstnieks Alessandro Barbaglia, “Scacco matto tra le stelle” un latviešu lasītājam pazīstamā dāņu autora Bjārne Roiters grāmatu “Bjarne Reuter, Elise e il cane di seconda mano”.

Arī itāļu izdevumam ir saglabātas mākslinieka Reiņa Pētersona ilustrācijas, mainīts ir vāka noformējums. Uzvarētājs tiks nosaukts šī gada Romas grāmatu gadatirgus laikā decembra sākumā. Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš kopā ar tulkotāju Margeritu Karbonaro ir ielūgti piedalīties balvas pasniegšanas ceremonijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti