Labrīt

Ieva Roze. Dzejas krājums "No vienas tumsības otrā"

Labrīt

Katara pamet OPEC, vairāk pievērsīsies sašķidrinātās gāzes tirgošanai

Juris Kunnoss. Dzejoļu krājums "Pieci septiņi"

Juris Kunnoss - dzejnieks, kas dzīvojis vārdos, ne pilsētās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Juris Kunnoss (1948–1999) padomju Latvijas dzejas ainā ir tik spilgts un pašpietiekams autors, ka šķiet nepareizi pieskaitīt viņu jebkādām kustībām, tradīcijām, kultūrām un subkultūrām. Kādai Intas Čaklās recenzijai dots nosaukums “Kas dzīvo vārdos”, tādējādi uzsverot Kunnosa valodas dažādību un bagātīgumu.

Tā vietā, lai sekotu valodas likumībām, Kunnoss rada pats savu literatūras virzienu, kurā katrs simbols un žargonisks izteiciens – vienalga, vai no popkultūras, vai no vēstures, vai no ielas slenga aizgūts – rada dzīvu, sadrumstalotu un, šķiet, laikmetu maiņām nepakļaujamu kopainu.

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

Šogad 4. decembrī Jurim Kunnosam apritētu 70 gadi, un tādēļ arī ieskats viņa dzejoļu krājumā "Pieci septiņi" (1987). Šajā krājumā iekļauti dzejoļi, kas tapuši laikposmā no 70. gadu beigām līdz pat 80. gadu vidum.

Kunnoss ieguvis vēsturnieka izglītību Latvijas Valsts universitātē un bijis zinātniskais līdzstrādnieks Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Pirmie divi dzejoļi publicēti 1977. gadā laikrakstā “Literatūra un Māksla”. Izdoti dzejoļu krājumi “Drellis” (1981), “Pieci septiņi” (1987), “Slengs pilsētas ielās” (1991)  un “Ar jaunu mirdzumu acīs” (1999), kuru literatūras speciālisti raksturo kā pavērsienu dzejnieka daiļradē – pavēršoties no episkuma un polifonisma uz lirismu, metafiziku un sirreālismu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti