Kultūras ziņas

Džeza "divkauja" Dzintaru koncertzālē

Kultūras ziņas

Fado mūzikas zvaigzne Antonio Zambužu Jūrmalā

Jurim Kronbergam – 70!

Jurim Kronbergam – 70

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Zviedrijā dzimušais latviešu dzejnieks un tulkotājs Juris Kronbergs otrdien, 9.augustā, atzīmē savu 70. dzimšanas dienu. Par godu šim notikumam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sarīkota tikšanās ar dzejnieku un atklāta izstāde, kur apkopoti bibliotēkas krājumā esošie Jura Kronberga darbi.

Viņš saņēmis vairākus nozīmīgus Latvijas un Zviedrijas apbalvojumus par ieguldījumu abu valstu literatūras attīstībā.

Viens no Kronberga lielākajiem ieguldījumiem ir Vizmas Belševicas darbu popularizēšana Zviedrijā, Belševica vairākas reizes ir izvirzīta Nobela miera prēmijai literatūrā. Kronbergs ir arī vairāk nekā 10 dzejoļu krājumu autors.

„Tā ir iekšēja vajadzība, (..) kaut kas notiek pasaulē, un man ir tā iekšējā vajadzība par to rakstīt vai reaģēt. Tāpēc es domāju, ka visa dzeja un māksla rodas no iekšējas vajadzības,” saka Kronbergs.

„Man sen atpakaļ teica kolēģis Rihards Rīdzinieks - es toreiz biju jauns dzejnieks -, atceries, ka tieši tas ko tu vari pateikt, tieši no sava leņķa to nevar neviens cits. Tā doma man iesēdās un likās ļoti pareiza,” atzina Kronbergs.

Par godu dzejnieka un tulkotāja Jura Kronberga apaļajai jubilejai rīkotajā izstādē apskatāmi Nacionālās bibliotēkas krājuma materiāli, kas raksturo literāta plašo un daudzpusīgo ieguldījumu Latvijas kultūrā  – grāmatas, CD ieraksti, vinila skaņuplates un periodiskie izdevumi.

Jura Kronberga devumslLatviešu literatūrā Nacionālajā bibliotēkā apskatāms veselu mēnesi līdz 9. septembrim, bet jau šīs nedēļas nogalē atvēršanas svētkus piedzīvos dzejnieka jaunākā grāmata  "Uz balkona/ bet ja visu laiku..."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti