Labrīt

Tiesībsargs: Garantētiem minimāliem ienākumiem būtu jānodrošina cilvēka pamatvajadzības

Labrīt

Uga Dumpis: Latvija gatavojas otrajam epidēmijas vilnim

"Jura Kronberga dzeja un draugi" - notiks pasākums dzejnieka atbalstam

«Jura Kronberga dzeja un draugi» – notiks pasākums dzejnieka atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dzeja, mūzika, nopietni un nenopietni stāsti 26. jūnijā skanēs Jurim Kronbergam veltītajā vakarā “Jura Kronberga dzeja un draugi”. Tas notiks kafejnīcā “Andalūzijas suns”, un tiešsaistē tam pievienoties aicināts ikviens Jura Kronberga dzejas mīļotājs. Pasākums iecerēts kā uzmundrinājums izcilajam dzejniekam un tulkotājam, kurš šobrīd atrodas Zviedrijā un ir ļoti smagi slims. Viņa situācija dažādās nozīmēs ir ļoti sarežģīta, viņam vajadzīgs arī finansiāls atbalsts, tādēļ cilvēki ir aicināti palīdzēt ar ziedojumiem.

Dzejnieks un tulkotājs Juris Kronbergs visu mūžu dzīvojis Zviedrijā, pagājušajā vasarā pilnībā tomēr pārcēlās uz dzīvi Latvijā, ko uzskatīja par savām īstajām mājām. Taču nu neārstējama slimība viņu atkal aizvedusi uz Zviedriju, kur viņš ārstējas, bet kur diemžēl viņam savas dzīvesvietas vairs nav un nākas lūgt palīdzību draugiem. Šai saistībā viņam ir grūtības saņemt šobrīd tik nepieciešamo paliatīvo aprūpi un ir citi sarežģījumi. Tikko viņš pārcietis arī sirds operāciju.

26. jūnija pasākums “Jura Kronberga dzeja un draugi” iecerēts gan kā uzmundrinājums dzejniekam, gan aicinājums arī cilvēkiem palīdzēt ar ziedojumiem.

Pasākuma vadītājs Lūkass Rozītis stāsta: “Tie draugi uz vietas – mēs tiešsaistē ar Juri centīsimies viņu atbalstīt un uzmundrināt. Stāstīja, ka viņš tā ļoti sapriecājās, ka ir kaut kas cits, par ko domāt, nekā tikai zāles, dakteri, slimnīcas – ka viņam iemirdzējās acis, tiklīdz viņš saprata, ka ir kaut kas tāds, uz ko viņš var saņemties un sasparoties.”

“Otrs, protams, ir – sarežģīto apstākļu dēļ ir visādas neparedzamas vajadzības, tāpēc draugi gribēja viņam sniegt arī kaut kādu atbalstu, no kā varētu smelties viņš un tuvinieki, lai šo pēdējo vētru izbrauktu ar ērtāku kuģīti, nevis tikai airu laivu, kurai caurums dibenā,” turpina Lūkass Rozītis.

“Dzejai vienmēr jābūt mazliet bīstamai un jāpārsteidz” – tā pagājušā gada nogalē, viesojoties Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzina pats Juris Kronbergs, kad viņš arī lasīja dzejoļus no savas jaunās dzejoļu izlases.

Juris Kronbergs ir vairākkārtējs Latvijas Literatūras balvas laureāts un nominants, saņēmis balvu arī par mūža ieguldījumu.

Literatūrzinātniece Sandra Ratniece viņu tēlaini dēvē par tiltu pār Baltijas jūru, jo tieši viņa spalvai pieder ļoti daudzu latviešu autoru darbu tulkojumi zviedru valodā.

Viņam pašam kā dzejniekam piemīt nerimstošs radīšanas azarts, viņš aizvien meklē jaunas poētiskas nianses un formas, viņa dzeja ir sociāli un psiholoģiski blīva, pat nesaudzīga, tajā pašā tai piemīt gaišums – tā to raksturo Sandra Ratniece.

“Jura Kronberga dzejā atsedzas mūsdienu sabiedrības traģika, proti, cilvēka dilemma ikdienā būt sociāli aktīvam, taču vienlaikus arī neizbēgami vientuļam,” stāsta Ratniece.

Arī kā cilvēku Juri Kronbergu vienmēr raksturojusi viegli asprātīga pieeja it visam – atzīst Lūkass Rozītis. Tieši šādā noskaņā iecerēts arī viņam veltītais vakars “Jura Kronberga dzeja un draugi'', kas notiks 26. jūnijā piecos pēcpusdienā “Andalūzijas sunī” un kam varēs sekot līdzi tiešsaistē. Piedalīsies literāti Nora Ikstena un Guntars Godiņš, aktieri Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš un Gerds Lapoška. Vakaru vadīs Lūkass Rozītis, par muzikālo pavadījumu rūpēsies Kristaps Grasis un Juris Kulakovs.

Ja veselība atļaus, tiešsaistei pievienosies arī pats Juris Kronbergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti