Jauns rekords Frankfurtes grāmatu gadatirgū - krītošu grāmatu domino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kamēr norisinās nebūšanas ap Latvijas Literatūras centra līdzekļiem, tomēr notiek centra koordinētā Latvijas grāmatnieku dalība vienā no lielākajiem grāmatu pasākumiem pasaulē - starptautiskajā izstādē "FrankfurtBookFair 2015". Tur Latvijas nacionālajā stendā īpaši tiks izcelti Latvijas autoru darbi, kas tulkoti svešvalodās, kā arī Latvijā par labākajām atzītās grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2014" grāmatas, "Latvijas literatūras gada balvas 2014" laureātu grāmatas, kā arī starptautisko Jāņa Baltvilka balvu ieguvušās bērnu literatūras grāmatas.

Frankfurtes grāmatu gadatirgus ir lielākais notikums grāmatu izdevniecības pasaulē. Izstādē piedalās vairāk nekā 700 dalībnieku no aptuveni 100 valstīm.

Šogad izstādes goda viesis ir indiešu rakstnieks Salmans Rušdi, kurš lielā pasākuma atklāšanā aicināja uz cīņu par vārda brīvību. Rušdi dzīvību apdraud islāma ekstrēmisti, kuri piesprieduši rakstniekam nāvessodu par viņa romānu "Sātaniskās vārsmas". Protestējot pret Rušdi klātbūtni un viņa jaunākās grāmatas prezentāciju Frankfurtē, savu dalību izstādē atcēla Irāna.

Lai izklaidētu nopietnā pasākuma dalībniekus, Frankfurtē tika uzstādīts arī jauns grāmatu - krītošo domino kauliņu - rekords. 10 200 grāmatas - 2015.gada Ginesa rekordu izdevuma kopijas - sakrita skaistās līnijās minūtē un 12 sekundēs.

Gadatirgus turpināsies vēl sestdien un svētdien, 17. un 18.oktobrī. Tā rīkotāji sagaida līdz 300 000 apmeklētāju.

Bet pilnīgi pretēji Frankfurtes gadatirgū redzētajam Dānijas bibliotēkas strauji samazina fizisko grāmatu skaitu, kurām konkurenci rada mobilie telefoni, planšetes un e-grāmatu lasītāji. Pašlaik notiek lielākā papīra grāmatu tīrīšana Dānijas vēsturē. Kopenhāgenas galvenajā bibliotēkā tiek izmests daudz grāmatu, lai atbrīvotu vietu kultūras notikumiem, piemēram, rakstnieku lasījumiem, lekcijām, studentu pasākumiem. Tas nemazina apmeklētāju daudzumu, piemēram, Herningas bibliotēkā lasītāju skaits esot divkāršojies, lai gan 90 procentu grāmatu izņemtas no plauktiem un noglabātas pagrabā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti