Labrīt

Lielais mitrums ietekmēs arī kartupeļu ražas

Labrīt

Sākas jaunā florbola sezona

Jaunieši lasa Veidenbaumu. Elza Marta Ruža un „Īsts filozofs nav pesimists”

Jaunieši lasa Veidenbaumu. Elza Marta Ruža un «Īsts filozofs nav pesimists»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas dzejā šis rudens aizrit klasiķa Eduarda Veidenbauma zīmē, kuram 3.oktobrī svinēsim 150. Veidenbaums nodzīvoja tikai 24 gadus, taču viņa skaudri ironiskie, taisnīguma un cīņas gara pilnie dzejoļi kļuvuši par neatņemamu latviešu literatūras sastāvdaļu. Veidenbauma apaļās jubilejas priekšvakarā mums likās interesanti uzzināt, ko par Veidenbaumu domā šodienas jaunieši? Tādēļ līdz pat dzejnieka dzimšanas dienai ik rītu programmā “Labrīt” dzirdēsim Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas vidusskolēnus, kuriem Latvijas Radio lūdza izvēlēties vienu sev tuvu dzejoli un pastāstīt, kāda viņiem šķiet Veidenbauma dzeja.

Elza Marta Ruža no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases teic, ka Veidenbaumam piemīt tikai jaunībai raksturīgs dzīvīgums un tiešums.

Elza Marta Ruža
Elza Marta Ruža

„Lai gan viņu var skatīt kā tādu dumpinieku, es domāju, ka viņš nevienā brīdī neizrāda tādu agresivitāti, kaut arī runā par satraucošām tēmām valsts un nacionālās identitātes līmenī.

Man liekas interesanti, ka, lai gan viņš ir revolucionārs, viņš nevienā brīdī nevēršas pret lasītāju ar pārmetumiem, bet drīzāk nostājas lasītājam līdzās. Tā, it kā viņam sāpētu tas, kas sāp pašam lasītājam.

Interesanti ir arī tas, ka katrā laikmetā tas sāpīgais, kas uztrauc lasītāju, ir kaut kas cits. Manuprāt, tieši tāpēc daudzi cilvēki var izjust tādu tuvību tieši ar Veidenbaumu, īpaši jaunieši,” saka Elza Marta.

Arī viņai pašai ir kāds interesants stāsts no skolas dzīves. „Tas bija pagājušajā ziemā. Tajā laikā man vajadzēja taisīt dziļāku pētījumu par Eduardu Veidenbaumu. Atceros, ka vēlu vakarā nācu no bibliotēkas kopā ar kādu draugu. Viņš jautāja, kā man iet, un es teicu: „Zini, šodien es jūtos tā, kā varētu justies Veidenbaums.” Viņš man atbildēja: „Nē, tu nevari būt Veidenbaums! Es jau esmu Veidenbaums!” Un tajā brīdī es sapratu, ka varbūt Veidenbaums ir dzejnieks, ar kuru ikkatrs savā veidā var izjust tuvību. Ka jebkurā cilvēkā var atrast kaut ko „veidenbaumisku”, katrs var izjust tādas sajūtas, kādas izjuta arī dzejnieks savā laikā,” uzskata Elza Marta.

Viņasprāt, dzejolis, kas vislabāk raksturo Veidenbaumu, ir šis:

Īsts filozofs nav pesimists,
Bet dzīvi jautri bauda
Un priecājas, cik jauda.
Vēl mieži laukos kupli briest,
Vēl netrūkst daiļas skuķes,
Kam patīk, tas var raizes ciest,
Es labāk guļu puķēs.

„Viņš parāda, ka tāpēc, ka tu uztraucies par sabiedrībā aktuālām problēmām un vēlies uzlabot dzīvi sev apkārt, tas nenozīmē, ka tu uz visu skaties caur drūmu prizmu. Tu vari arī izbaudīt to, kas dzīvē ir skaists. Iespējams, tu pat to saredzi labāk nekā citi, kuri tam vienkārši nepievērš uzmanību. Īsts filozofs ir tas, kurš tiecas uz apkārtējās vides uzlabošanu,” domā Elza Marta Ruža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti