Jaunie autori ir jāatbalsta. Leģendārais latgaliešu grāmatizdevējs Jānis Elksnis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Grāmatizdevēja Jāņa Elkšņa vadībā Latgales Kultūras centra izdevniecība jau teju 30 gadus izdod grāmatas, liela daļa no tām latgaliešu rakstu valodā. Lai arī viņam šogad paliks 85, Elksnis Latvijas Radio uzsver - vienmēr jāatbalsta jaunie un mazāk pieredzējušie autori, jo ir labi, ka cilvēks ir sācis rakstīt - jo vairāk rakstīs, jo darbi būs labāki. Jau trešdien, 14. martā, viņam par mūža ieguldījumu grāmatniecībā tiks pasniegts apbalvojums "Zelta ābele".

“Līkas, ka varbyut naasu peļnejs. Darejušs asam, prūtams, dīz gon daudz, na vīnmār vysu varim izdareit, jo leidzekļu tryukst,”

par piešķirto balvu Latvijas Radio 1 raidījumā "Kolnasāta" pieticīgi izsakās grāmatizdevējs Elksnis.

Grāmatizdevējs Jānis Elksnis, viesojoties Latvijas Radio 1 raidījumā "Kolnasāta".

Grāmatas Elkšņa dzīvē vienmēr ieņēmušas nozīmīgu vietu:

Maņ gruomotys vysod patyka, ar gruomotu laseišonu, cik jau jūs beja, tik beja. Nabeja jau gruomotu daudz uz laukim, kuodreiz avīzis, cik jau protu, laseju.

Skolas gaitas Dricānu pagastā dzimušo puisi aizveda uz Rīgu, tur grāmatizdevējs Poligrāfijas mākslas arodskolā apguva burtliča profesiju. Par pirmo darba vietu kļuva PSRS Zinātņu akadēmijas tipogrāfija Maskavā. Vēlāk Elksnis atgriezās dzimtajā Latgalē un Atmodas gados atjaunoja gandrīz pusgadsimtu pārtraukto latgaliešu grāmatu izdošanu. Arī šobrīd liela daļa no Elkšņa izdotajām grāmatām ir latgaliešu valodā, un par tām izdevējam ir liels gandarījums. Gaismā tiek celti gan pirmskara latgaliešu literatūras paraugi, gan izdoti mūsdienu autori. 

“Latgaliski myusim ir divys ļūti svareigys gruomotys, kas regulari izīt. Pyrmkuort, juonūsauc “Tāvu zemes kalendars”. Mes asom izdavuši jau 28 “Tāvu zemes kalendarus”. Ir literaturys almanahs “Olūts”. “Olūts” ari ir vaca gruomota, seņ izdūdam, 1943. godā pyrmū reizi izdūta,” par latgaliešu grāmatām stāsta Elksnis.

Ik gadu Latgales Kultūras centra izdevniecība laiž klajā no 25 līdz pat 36 grāmatām dažādās valodās, cenšoties atbalstīt ikvienu autoru, kurš izrādījis vēlmi izdot grāmatu. Jautājot, vai ar grāmatām latgaliešu valodā var arī nopelnīt, izdevējs atsaka: “Gryuši saceit, eisti pelnis nav. Tai kai mes gruomotu cenšamīs izdūt, gribim saglobuot gon volūdu, pi tam pareizu volūdu, ari kulturviesturi saglobuot.” Kā atzīst grāmatizdevējs, visgrūtākais grāmatu izdošanā esot piesaistīt finansējumu.

Elksnis skaidro - viņa galvenais uzdevums ir grāmatas konstruēšana: "Man vajag vysupyrms saprast gruomotys strukturu, i taidu jū pasnīgt laseituojam, lai maksimali labi jū varātu saprast. Gruomotā vyss ir svareigs, bet na vīnaidā pakuopē, i tū vajag paruodēt."

Nākotni latgaliešu literatūrai grāmatizdevējs skata cerīgi - kustība par Latgales kultūras saglabāšanu ir un arī vēlēšanās ir. Un, kā Elksnis uzsver - literatūra ir viena no galvenajām kultūras vērtībām. Tāpat, viņaprāt, viena no svarīgākajām lomām šajā sakarā joprojām ir baznīcai, kur gan dievkalpojumi notiek latgaliski, gan lūgšanu grāmatas ir izdotas latgaliešu rakstu valodā.

Piešķirto apbalvojumu "Zelta ābele 2017" Elksnim pasniegs 14. martā konkursa “Zelta ābele 2017” svinīgajā ceremonijā.

Elkšņa ieguldījums Latvijas grāmatniecībā ticis novērtēts jau iepriekš, piešķirot viņam Triju Zvaigžņu ordeni, Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” un arī “Latvijas lepnuma” balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti