Rīta Panorāma

Intervija ar Edvardu Smiltēnu

Rīta Panorāma

Rīt sāksies PČ florbolā

Intervija ar Dairu Āboliņu

Jaunajā grāmatā par Streiču iekļautas arī filmu «kardiogrammas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šis ir bijis Jāņa Streiča kino gads – un tā noslēgumā piektdien, 2.decembrī, iznāk jauna grāmata „Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas”. Grāmata ir sadalīta 22 nodaļās un vairākās apakšnodaļās, kurās iekļautas filmu „kardiogrammas”, sarunas ar Streiču un plašs fotogrāfiju materiāls, „Rīta Panorāmā” stāstīja grāmatas autore Daira Āboliņa.

„Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas” ir kinokritiķes Āboliņas pirmā grāmata.

„Ja jums kāds cilvēks saka, ka viņš viens pats var uzrakstīt tādu grāmatu, tad jūs viņam neticat! Viņš ir viltvārdis un melis!” uzsvēra Āboliņa.

Fotogrāfe Agnese Zeltiņa apskatījusi visus Streiča foto arhīvus, kas ari plaši iekļauti grāmatā. Grāmatas literārā redaktore ir Kristīne Matīsa, kuru Āboliņa uzskata par vienu no labākajām kino vēsturniecēm Latvijā. Kino muzeja vadītāja Zane Balčus ir grāmatas zinātniskā redaktore.

Grāmata sadalīta 22 nodaļās – katrai filmai veltīta viena nodaļa, un katrai daļai ir vairākas apakšnodaļas. Tāpat  katrai filmai ir sava „kardiogramma”, kas, kā atzīst Āboliņa, ir viņas „profesionālā kaprīze”. „Kardiogramma” ir filmas dramaturģijas attīstības shēma, tas ir veids, kā režisors filmu uzbūvē no emocionālā un ritma nozīmes. Filma ir uzzīmēta ar līnijām un grafikām, kurās ir kadri no filmas.

„Tas palīdz uz lietām paskatīties no prāta viedokļa. Grāmata ir analītiska eseja, tā nav ne recenzija, ne kritika. Šeit mēs runājam par kino vēstures izcilām un ne izcilām filmām. Galvenais – gribēju sakārtot šo informāciju un neatteikties no lietām, kuras, visticamāk, jūs daļa neesat redzējuši,” uzsvēra Āboliņa.

Grāmatas galvenais kritērijs ir Streičs kā filmas autors un režisors ar savu rokrakstu. Katrā nodaļā ir iekļauta detalizēta saruna ar kino meistaru par dažādiem filmu elementiem.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks piektdien, 2.decembrī, plkst.16.00 kinoteātrī "Splendid Palace".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti