Jaunā Rīgas teātra aktieri ierunā «Klausāmpasakas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klajā nācis pasaku dubultalbums „Klausāmpasakas”, kurā dzirdamas 24 pasakas, ko ierunājuši Jaunā Rīgas teātra aktieri. Projektā piedalījās visi šī teātra aktieri, kā arī ieraksta režisore Māra Ķimele. Visi albuma pārdošanas ieņēmumi tiks ziedoti smagi slimu bērnu ģimenēm – „Ziedot.lv” palīdzības programmai „Mīļā auklīte”.

Albums ļoti interesants ar savu daudzveidību gan pasaku ziņā, gan aktieru balsu ziņā, jo piedalījušies visi Jaunā Rīgas teātra aktieri. Katrs izvēlējies tieši viņam tuvu pasaku un iejuties tās dažādajos tēlos.

Māra Ķimele stāsta, ka albuma ierakstīšana visiem bijis aizraujošs process un arī gala rezultāts ir ļoti bagātīgs.

Šeit ir 24 atšķirīgi cilvēki, un es kā ieraksta režisore nekādā veidā necentos viņus „saķemmēt” vai pielīdzināt vienu otram. Taisni otrādi - man likās svarīga tā atšķirība,” uzsver Ķimele.

Ingas Alsiņas balsī dzirdama japāņu pasaka „Bagātais gliemezis”, kas atklāj, cik ļoti svarīgi ar pietāti un mīlestību attiekties pret ikvienu Dieva radību, jo tas kādā brīdī tiek bagātīgi atalgots. „Tur tāds brīnums notiek: divi vecīši lūdz Ūdensvīra kungam, kas Japānā ir Dievs, lai viņiem būtu bērniņš un vecumdienās būtu vieglāk. Un Ūdensvīra kungs viņiem dāvā gliemi, nevis bērniņu - mazu mazītiņu gliemi, un tas gliemis beigās pārvēršas par jaunu vīrieti, apprec bagātu meiteni, un visi dzīvo cepuri kuldami,” stāsta Alsiņa.

Kasparam Znotiņam savukārt interesanti šķitis sameklēt kādu pašam vēl nezināmu latviešu pasaku.

Pēkšņi atradu pasaku par to, kāpēc zirnekļi auž tīklus un kāpēc mušas lien pie ēdiena. Es šo pasaku nezināju. Un, lūk, šajā pasakā es izstāstu, kā tas ir,” atzīmē Znotiņš.

Albumā iekļautas 11 dažādu tautu pasakas - to vidū arī indiāņu, indiešu, abhāzu, balkāru, sāmu un izraēļu. Ķimele stāsta, ka savā iekšējā jēdzieniskajā uzbūvē šīs dažādās pasakas tomēr ir ļoti līdzīgas. „Es uztveru pasaku kā lielu noslēpumu. Es uzskatu, ka tā man piedāvā iespēju risināt jautājumus, kas man pašai ir ļoti svarīgi. Vairāk par visu tās liecina par to, ka viss nav tik vienkārši un ka viss nav tā, kā izskatās. Es ļoti ticu pasakām,” klāsta režisore.

Svarīga loma albumā ir arī mūzikas un skaņu partitūrai, ko radījuši Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs, stāsta projekta vadītāja Daiga Bināne. „Mūziķi 24 dažādām pasakām sakomponēja mūziku, lai piešķirtu tādu brīnumainu noskaņu, lai katru pasaku atdzīvinātu vēl vairāk. Manuprāt, katra vecuma cilvēks atradīs šajā pasaku diskā kaut ko sev vērtīgu,” stāsta Bināne.

Visi albuma „Klausāmpasakas” pārdošanas ieņēmumi tiks ziedoti smagi slimu bērnu ģimenēm – „Ziedot.lv” palīdzības programmai „Mīļā auklīte”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti