Jānis Joņevs: Mēs atkal bijām nokavējuši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

„Kad mēs ieradāmies, tad kaut kādas leģendas jau bija gatavas. Mēs atkal bijām nokavējuši,” tā par savu paaudzi intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” saka rakstnieks Jānis Joņevs, kura debijas romāns „Jelgava 94” iznāca marta sākumā.

„Kad es sāku rakstīt grāmatu, tad man šķita, ka par deviņdesmitajiem neviens vēl nerunā, ir laiks to sākt. Bet tagad skatos, ka, jā, ir iekustējies,” atzīst Jānis Joņevs, komentējot to, ka pēdējā laikā par 20. gadsimta 90. gadiem izdotas vairākas grāmatas, starp kurām ir arī Kristīnes Želves „Meitene, kas man nogrieza matus” un Arno Jundzes „Gardo vistiņu nedēļa”.

„Laikam jau tie, kuri deviņdesmitajos vēl vētraini mētājās apkārt, tagad ir kaut kā nomierinājušies, atraduši vairāk vai mazāk vietu dzīvē, un tagad viņiem ir laiks izstāstīt, kā toreiz bija. Un tad es arī tajā kompānijā ielēcu,” turpina Joņevs.

Grāmatai ir precīzi noteikts darbības laiks un vieta – Jelgava, 1994. gads, taču, kā atzīst grāmatas autors, tā tikpat labi varēja nebūt Jelgava.

„Tikpat labi tā varēja nebūt Jelgava. Tas varēja notikt citās vietās. Man tagad cilvēki saka, ka īstā grunge galvaspilsēta bija Limbaži un īstā metāla galvaspilsēta bija Cēsis,” stāsta Joņevs. „Tas viss notika arī Rīgā, bet Jelgava tāpēc, lai būtu skaidrs, ka ir runa par kaut ko perifēru, tādu – marginālu, kas ir nost no centra. Tāpat kā mūsu intereses bija nost no galvenajām, kā mums šķita, tāpat arī Jelgava, lai lasītājam ir uzreiz skaidrs, ka ir nedaudz skats no malas.”

Vēsturiskās patiesības noskaidrošana, ar kuru saskāries Jānis Joņevs, attiecas arī uz sajūtām laikā, par kuru viņš raksta.

„Vismaz es personiski sāpīgi toreiz uztvēru to, ka mēs atkal esam mazliet nokavējuši, ka tomēr neesam pirmie. Esam tādi otrie. Mums jau priekšā bija alternatīvās kustības aristokrātija, kas varēja atsaukties jau padomju laikā uz kādiem pasākumiem,” rakstnieks komentē to, ka pirms viņa paaudzes bija Latvijas underground kustības aizsākumi. „Kad mēs ieradāmies, tad kaut kādas leģendas jau bija gatavas. Mēs atkal bijām nokavējuši.”

Runājot par atsauksmēm, Joņevs stāsta, ka nemeklējot tās internetā, jo nedaudz baidoties un neesot apradis ar publisko lomu, taču viņš saņēmis mutiskas atsauksmes un vērtējumu vēstulēs.

„Esmu saņēmis gan mutvārdos, gan personiskas vēstules. Pagaidām viss tā biedējoši pozitīvi. Pagaidām neviens ass uzbrukums nav saņemts,” konstatē jaunais rakstnieks.

Jānis Joņevs dzimis 1980. gadā. „Jelgava 94” ir viņa pirmā grāmata. Par šī, tobrīd vēl neiznākušā, romāna fragmenta lasījumu Joņevs saņēmis atzinības balvu festivālā „Prozas lasījumi 2012”.

Pilnu interviju klausieties audioierakstā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti