Jānim Peteram 75: Paukštello par mulsumu, Peters par kreņķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieskandinot dzejnieka Jāņa Petera 75.jubilejas mēnesi un gatavojoties lielkoncertam 28.jūnijā "Arēnā Rīga", Latvijas Radio 2 piedāvā sarunas un atmiņas par Peteru raidījumā "No Jāņiem līdz Pēteriem". Piektdien, 13.jūnijā, izskanēja pēdējais cikla raidījums un tajā viesojās aktieris Jānis Paukštello un pats jubilārs - dzejnieks Jānis Peters.

Es visu laiku kreņķējos, ka ir karsta vasara, man un visiem pārējiem būs karsti,” par gaidāmo lielkoncertu saka dzejnieks, atklājot bažas, vai cilvēki spēs izturēt.

Latvijā neviena dzejnieka jubileja līdz šim nav svinēta ar koncertu arēnā. Peters stāsta, ka stadionos ar dzejas lasījumiem ir uzstājušies krievu dzejnieki – Bella Ahmaduļina un Jevgeņijs Jevtušenko.

„Par to daudz runā, vai tas ir vajadzīgs, vai tā ir dzejas degradēšana... Es domāju, ka degradēšana tā nav. Tā ir tāda izpausme, kas nāk pa simt gadiem," uzskata dzejnieks.

Man ir šī privilēģija kā pirmajam Latvijā, bet es jau neesmu ne pirmais, ne pēdējais,” turpina Peters.

Stāstot par ceturtdienas mēģinājumu, kurā koris mēģinājis ar solistiem, Paukštello atzīst, ka bijis satraukts.

Koris bija dikti sagatavojies un ļoti gatavs koncertam. Pārsteidzoši!” teic Paukštello. „Man liekas, ka mēs visi bijām samulsuši.”

„Tikai nemulstiet klātienē,” pasmaidot novēl Peters.

Raidījuma turpinājumā Paukštello atklāj, kā svinēs Jāņus, bet Peters stāsta par spilgtākajiem Jāņiem savā mūžā, par Imantu Ziedoni, viņa dāvāto kadiķīti un akmeni... Peters atgriežas atmiņās arī pie laika, kad strādāja Maskavā, un pie cilvēkiem, kuri cīnījās par Latvijas neatkarības atgūšanu.

Kā iepriekš vēstīts, Jāņa Petera 75 gadu jubilejas lielkoncerts "No Jāņiem līdz Pēteriem" notiks 28. jūnijā "Arēnā Rīga".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti