Jānim Peteram 75: Ingus Pētersons un Valdis Pavlovskis par kodiem un kautrību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieskandinot dzejnieka Jāņa Petera 75.jubilejas mēnesi un gatavojoties lielkoncertam 28.jūnijā „Arēnā Rīga”, Latvijas Radio 2 piedāvā sarunas un atmiņas par Peteru raidījumā „No Jāņiem līdz Pēteriem”. 11.jūnijā studijā viesojās dziedātājs Ingus Pētersons un Petera jubilejas koncerta režisors Valdis Pavlovskis.

"Domāju, ka viņa dzeja ir devusi komponistiem lielu iedvesmu, jo tā nav triviāla, tā ir pāri laikam vienmēr, turklāt tajā laikā, kad komponisti rakstīja šo mūziku, mēs bijām Padomju Latvijā dziļā okupācijā," spriež Ingus Pētersons.

Tagad, skatoties cauri visām dziesmām, dziedātājs saredzot, ka tajās visās iekšā ir "dziļš, dziļš kods – brīvības kods, ticības kods".

Petera 75.jubilejas koncerta režisors Valdis Pavlovskis savukārt atklāj, ka koncertā vienīgais runātais teksts būs Petera dzeja.

Tas nekas, ka Peters ir rakstījis tik daudz dziesmu tekstus, savā būtībā jau viņš ir dzejnieks,” saka režisors.

Tā kā Peters kategoriski atteicies jubilejas koncertā kāpt uz skatuves lasīt dzeju, ir izveidoti videoklipi. Koncerta rīkotājiem izdevies rast Petera dzejas lasījumam pareizo atmosfēru Rakstnieku savienībā – vietā, kurā dzejnieks pavadījis ilgu laiku. Videoklipi ar dzejnieka lasītiem dzejoļiem atklās koncerta tematiskās sadaļas, stāsta režisors

„Ja mēs runājam par mīlestības dziesmām, tad viņš ar kādu mīlestības dzejoli ievadīs šo sadaļu. Ja mēs runājam par viņa lielo kaislību – teātri, tad būs kāds ļoti teatrāls dzejolis,” norāda režisors.

Attiecīgs dzejolis ievadīs arī sadaļu, kuru dzejnieks pats kautrīgi neizceļ, proti, būs atmiņas par Jāņa Petera lielo devumu mūsu zemei, mūsu valstij.

Viņš saka: „"Nē, nē, es neko neesmu izdarījis!”. Viņš ir tik apbrīnojami tolerants un kautrīgs šajā ziņā!" stāsta režisors.

Kā iepriekš vēstīts, Jāņa Petera 75 gadu jubilejas lielkoncerts „No Jāņiem līdz Pēteriem” notiks 28. jūnijā „Arēnā Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti